изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:47 EEST
КОНСУМАЦИЯТА НА АЛКОХОЛ В ЕС Е НАЙ-ВИСОКА В СВЕТА    
НовиниКонсумацията на алкохол в ЕС е най-високата в света, а социалните разходи и загубите, свързани с алкохола и алкохолната зависимост се оценяват на 156 милиарда евро в ЕС през 2010 г.


 12 млн. души в ЕС живеят с алкохолна зависимост, а през 2004 г. почти 95 хиляди мъже и повече от 25 хиляди жени на възраст между 15 и 64 години са починали поради завишена консумация на алкохол. Лечението и грижите за алкохолно зависими лица са недостатъчни - по-малко от 10% от хората с алкохолна зависимост, получават лечение в Европа. Тези данни са изнесени в доклад, представен на събитие за оптимизиране на борбата с алкохолната зависимост в Европа, българският евродепутат д-р Антония Първанова е била един от основните водещи. Тя е подчертала нуждата от обстойно преразглеждане на Европейската стратегия за борба с алкохола и е напомнила, че алкохолната зависимост е хронично заболяване и подходът ни към неговото лечение трябва да се основава на пълния набор от възможни решения, вариращи от образованието и профилактиката  до превенцията и болничното лечение. Освен това, д-р Първанова е обърнала внимание на необходимостта от приемане на политически мерки за подпомагането на медицинските специалисти, които работят с алкохолно зависими лица. Представеният доклад е първият по рода си, в който са събирани и анализирани данни за потреблението на алкохол и вредите от алкохолната зависимост в ЕС-27, Швейцария, Норвегия, Исландия и Русия.
В България, има около 180 000 мъже и 35 000 жени, които са алкохолно зависими и няма национална стратегия за превенция и лечение на алкохолната зависимост.


 


Сходни връзки

КОНСУМАЦИЯТА НА АЛКОХОЛ В ЕС Е НАЙ-ВИСОКА В СВЕТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди