изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:55 EEST
Френското правителство си намали заплатите, и Оланд ще взема по-малко    
По светаНовото френско правителство на президента социалист Франсоа Оланд реши на първото си заседание днес да намали възнагражденията на държавния глава и министрите с 30%, предаде Франс прес.


Тази мярка, която носи силно символно послание в период на криза, бе сред предизборните обещания на Оланд. Тя бе първата точка в дневния ред на формираното снощи правителство, като целта бе да покаже ясно "скъсване" с периода на предишния френски президент - консерватора Никола Саркози, коментира агенцията, цитирана от БТА.

"Ето това означава да дадеш пример", заяви снощи новият премиер Жан-Марк Еро. Той поясни, че новото правителство смята, че кризата изисква усилия от страна на всички французи, на първо място от министрите.

Няколко седмици след като бе избран за президент през 2007 г., Никола Саркози повиши своето възнаграждение със 170% до 21 300 евро брутно (преди плащането на данъците и социалните осигуровки), за да го изравни с това на премиера. Това увеличение стана предмет на ожесточена полемика и през предизборната кампания преди тазгодишните президентски избори Франсоа Оланд обеща да намали заплатата на държавния глава.
С днешното решение брутното възнаграждение на президента бе намалено до малко повече от 14 910 евро на месец, толкова колкото ще получава и премиерът. Брутната заплата на министрите бе орязана от 14 200 евро на 9940 евро месечно.

Цялото френско правителство, което включва равен брой мъже и жени - по 17 - без премиера, също така подписа днес "харта по деонтология" - ангажимент за примерно поведение. Според документа всеки от членовете на кабинета трябва да се пази от какъвто и да било конфликт на интереси и не може да съвместява министерския си пост с депутатски мандат или ръководен пост в местна власт.
Правителството поиска от Сметната палата да му предаде до 1 юни доклад за точното състояние на държавните финанси. Целта е правителството да си гарантира, че хазната няма да му поднесе никаква неприятна изненада.

След края на първото заседание на новия кабинет, което бе последвано от традиционната снимка на екипа, повечето от министрите разказаха за тържествен момент, в който Оланд ги е призовал да се заловят за работа без никакво отлагане.

Току-що встъпилият в длъжност френски президент създаде в своето правителство нов пост - министър на промишленото съживяване. Той бе поверен на "глашатая" на лявото крило във Френската социалистическа партия (ФСП) Арно Монтбур. Новият министър си постави за цел да върне на страната загубените работни места в промишлеността, но бързо ще бъде подложен на изпитание от предстояща вълна съкращения в сектора, отбелязва Франс прес.

Монтбур отговори на "топлите приветствия", които му отправи Франсоа Бароен - напускащият министър на икономиката, финансите и промишлеността в правителството на Саркози, като направи потискаща равносметка на ситуацията, която наследява. Франция загуби 750 000 работни места в промишлеността за 10 години и 900 завода за три години, припомни той.  http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Френското правителство си намали заплатите, и Оланд ще взема по-малко | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.64 секунди