изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:36 EEST
РАШИДОВ: СУ СА ГРАДИНАРИ В БАЛЧИК, НЯМАТ ПРАВА    
Новини"Комплексът в Балчик е на Министерство на културата. Подкрепям гражданите на Балчик, че не може някой устно да се разпорежда дали хората могат да влизат, кои могат и кои не могат да влизат и това не е в техния приоритет.


Ботаническа градина е дадена на СУ „Св. Климент Охридски” да копат и да садят кактуси и те нямат никакви други права в Балчик, освен да са градинари". Това заяви пред Факти.бг министърът на културата Вежди Рашидов по повод протеста на жителите на Балчик за достъпа им до комплекса.
Той отново разказа подробно как 10 години двете институции са се съдили и в крайната фаза ВАС е отредил собственост на имота на Министерство на културата, след което има и решение на Министерски съвет, с което се дава право за ползване на Ботаническата градина от СУ, нейните студенти и академичната общност.
Там проблемът е един единствен, кой да взима едни пари от касата, когато туристите влизат, коментира министърът на културата.
"В Балчик се извършват културни програми, фестивали, симпозиуми, има и ресторанти на Министерство на културата, а СУ се разпорежда кой ще влиза и как ще влиза", заявява Рашидов. Гражданите на Балчик трябва да имат свободен достъп за да се чувстват като част от собствениците на това нещо. То обслужва развитието на туризма, който касае град Балчик, е на мнение министърът на културата. „Разбира се, че туристите ще се допускат с пари, но човек, който иска да премине през алеята и стигне до плажа и ресторантите, особено, ако са граждани на Балчик, какъв е проблемът да отидат до ресторанта, пита Рашидов. Нямало нужда човек да заобикаля 8 километра, след като можел да измине краткия път от 500 метра.
„Проблемът е кой се прави на много важен и кой иска едни пари и къде отиват тези пари. В чужда къща, с чужда пита помен да се прави, това е лошо държание и някак си не е разумно”, заяви Рашидов и се закани, че ще иска комплексът да бъде отново само на Министерство на културата.
Според ректора на СУ Иван Илчев пред комплекса има електронен контрол, не може да се влиза както преди, с намигане към касиера. „Предложихме на кмета да помислят неговите юристи, защото ние просто не можем да намерим начин, юридически издържан начин, по който да влизат гражданите на Балчик безплатно. Аз помолих кмета, нека юристите му предложат, той каза "да", след което се скри, за съжаление, и предпочете с протести", посочи Илчев заявявайки, че няма нищо против гражданите на Балчик.
В момента има електронен достъп. Всяко вдигане на бариерата се отчита в сървъра на компютъра и след това Симеон Дянков ни иска парите за това вдигане на бариерата, обясни още ректорът на СУ.
Според решение на МС от 6 април 2011 година правителството отне от Министерството на културата правото на управление върху 183 дка в комплекса „Двореца” в Балчик и го предостави на СУ „Св. Климент Охридски”. Под управлението на МК остават намиращите се в комплекса сгради.
Правителственото решение изисква организирането на учебна дейност в имота и съдържа забрана за извършване на ново строителство, за отдаване под наем и за сключване на договори за съвместна дейност. СУ „Св. Климент Охридски” се задължава да осигурява достъп на МК до намиращите се в имота сгради, както и да инвестира всички приходи от комплекса, включително входни такси, в дейности по поддържане, опазване и развитие на имота.
Според източници на Факти.бг споразумението за ползването на имота между двете страни изтича на 28 май тази година и трябва да бъде подновено. Точно в този момент възниква отново напрежение около въпросния комплекс, който в годините не престана да бъде ябълка на раздора.
През какво ли не се мина - през една каса, през две каси... В момента има електронен достъп и пак не се получава. Сега пък и Общината започна да претендира и тя за притежание на този комплекс. Защо ли? Много е просто един път завинаги да бъдат въведени ясни правила и да се спазват. Иначе оставаме с въпросителната отново - кой какви интереси има?” Факти.бг
 


Сходни връзки

РАШИДОВ: СУ СА ГРАДИНАРИ В БАЛЧИК, НЯМАТ ПРАВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди