изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:57 EEST
След труса - разрушения и паника. Учени: Можеше да е много по-зле    
Новини

Силното земетресение тази нощ причини много материални щети, но се размина без жертви. Обстановката в страната постопенно се нормализира. Държавата има ресурс за ликвидация на щетите, заяви вицепремиерът Симеон Дянков пред журналисти. Епицентърът му бе югозападно от Перник и там са най-големите щети. В областта бе обявено бедствено положение.



Часовникът на Минната дирекция в Перник, който е един от символите на града, е спрял през тази нощ в 3.05 часа, предаде БТА. Има разрушени къщи в областта.  Жителите на Перник продължават масово да напускат града, въпреки че видимо напрежение няма. Мнозина ще прекарат идващата нощ в околните села. Някои вече са вдигнали палатки пред домовете си.

Създадена е организация за хората, които не могат да се настанят при свои близки, да пренощуват в профилакториума в Перник. 
В града беше обявен неучебен ден, тъй като има пострадали сгради на училища, но утре матурите ще се проведат.

Пострадали са и три училища в Радомир. Покривът на училището в Марчаево пък се срути към 16 часа, съобщи БНР.
В София също има пострадали сгради на училища и детски градиници, особено след силния дъжд следобяд.

Около 70% от водата в Радомир не става за пиене, има и хора без вода. Вече е доставена питейна вода с водоноски на жителите на града.

Към 11.30 часа са отстранени авариите в електрозахранването в Перник. Там най-големи страхове предизвикваше яз. Студена, но властите успокоиха, че няма пукнатини.
За кратко имаше спиране на тока и в София през нощта, но засега ситуацията е овладяна.

Най-масовите щети в столицата са паднали мазилки, комини и тухли. Има проблеми с блокове в кв. "Борово" и "Надежда". Едни от най-пострадалите сгради са на 18-о и 28-о училище. Най-много са сигналите за пострадали комини на сгради – 54 и пукнатини на фасади – 56.

Комисии, назначени от кметовете на Перник и София, продължават да оглеждат засегнатите от земетресението райони, съобщиха от пресцентъра на МВР.

„За щастие проверките досега са показали, че тези щети са минимални. Издържала е инфраструктурата, включително и язовирите. В Перник има някакви щети, но сме готови да ги покрием, затова е държавата, затова са и средствата от фонда", каза Симеон Дянков, цитиран от "Фокус".

По думите му реакцията на правителството след труса е била мигновена.
Той бил събуден от премиера 2-3 минути след земетресението, а проверката на последствията е започнала веднага.

Над 60 слаби труса имаше след първото силно земетресение тази нощ. Данните за магнитуда остават противоречиви, но според официалната информация на Геофизичния институт на БАН най-силният трус в 3 часа тази нощ е бил със сила 5.8 по Рихтер.

Мястото е локализирано и учените са установили, че е имало само частично разместване на разлома, така че всички ние снощи сме имали късмет, каза доцент Александър Радулов от Геоложкия институт пред БНР. Но не стои така въпросът със съседните разломи. Никой не може да каже дали ще има нов трус довечера или след седмици. Хората трябва да бъдат винаги готови. http://dnes.dir.bg

ВСИЧКО ЗА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО ДНЕС В БЪЛГАРИЯ

 


Сходни връзки

След труса - разрушения и паника. Учени: Можеше да е много по-зле | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди