изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:23 EEST
Соченият за убиец на Мирослава - сътрудник на МВР    
НовиниСтойчо Стоев (Чочо) е бил сътрудник на териториалното звено на БОП в Перник и неговата задача е била да докладва за местен бос на организираната престъпност. Това прави съучастието му в отвличането и заравянето на Мирослава трудно обяснимо.


Констатациите са на алтернативната комисия на опозицията в парламента, която проучваше обстоятелствата около отвличането и убийството на 17-годишното момиче от Перник, предаде БТА. В комисията влизат депутати от ДПС, Коалиция за България, Синята коалиция, "Атака" и един независим народен представител.

Мирослава бе отвлечена на 7 ноември миналата година, трупът й  бе намерен на 12 януари. Единият от заподозрените в извършване на убийството - Стойчо Стоев-Чочо се самоуби, а вторият уличен Марио Любенов-Заека бе задържан.
В комисията влизат депутати от ДПС, Коалиция за България, Синята коалиция, "Атака" и един независим народен представител.

Информацията е потвърдена от три различни източника по време на разследването, обясни пред журналисти в парламента Йордан Бакалов (Синята коалиция), член на алтернативната комисия. Стойчо Стоев-Чочо беше първият заподозрян и основен свидетел по случая, според официалната версия на МВР той се е самоубил в апартамента си в присъствието на антимафиоти.

От събраните данни се налагат две основни групи изводи - за забавяне на разследването от страна на политическото ръководство на МВР, което не признава, че става въпрос за отвличане и това забавя по-нататъшните действия, посочи Бакалов. На второ място, отбелязват в анализа депутатите, няма координация с регионалните дирекции на ГДБОП - довело до смъртта на ключов свидетел по делото.

В нарушение на закона за МВР, без да има компетенции да дава указания и да извършва действия по разследването, ГДБОП извършва свои самостоятелни оперативно-издирвателни действия, които не са част от плана на официалното разследване и не са съгласувани с него.
Стоев, отбелязва анализът, след като посочва къде е трупа на момичето, умира като "задържан свидетел" т.е. задържано лице и отговорността е на служителите, разпоредили и изпълнявали тази мярка.

С влизането в жилището на Чочо служителите на ГДБОП са нарушили НПК, се казва в документа. Според алтернативната комисия управляващите в правителството и в НС са се опитали да изградят политическа закрила върху нарушенията и да скрият лицата, които са ги извършили.
"Ние констатираме, че политици от ГЕРБ, носещи пряка или косвена отговорност по казуса, се включиха в опитите за политическо прикриване на нарушенията на закона", е записано в доклада. Ето защо според опозицията се налагат промени, които да отстранят недостатъците в законодателството. Сред тях са изваждане от състава на МВР на всички структури и звена за експертиза. Ако има нужда някои от тях да останат подчинени на държавата, то това да бъде на Министерството на правосъдието и на здравеопазването, разясни Йордан Бакалов.

ДИР.БГ

 


Сходни връзки

Соченият за убиец на Мирослава - сътрудник на МВР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди