изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:28 EEST
Четвъртокласниците най-силни по "Човекът и природата" при външното оценяване    
ОбразованиеТрадиционно и през тази година четвъртокласниците най-успешно са се представили на националното външно оценяване по предмета "Човекът и природата", където средният процент на верните отговори е 80,20, каза Евгения Костадинова - директор на дирекция "Образователни програми и образователно съдържание" в Министерството на образованието, младежта и науката. В този изпит са участвали 57 605 четвъртокласници.



За шеста година през май в 1938 училища се състоя националното външно оценяване за четвърти клас по четири предмета.

По "Човекът и обществото" са се явили 57 752 четвъртокласници, като средният процент верни отговори е 72,70. По "Български език и литература" във външното оценяване са участвали 57 819 ученици от четвърти клас, а средният процент верни отговори е 72,65. По "Математика" четвъртокласниците, които са се явили, са били 57 910. При това оценяване средният процент верни отговори е 70,90.

През тази година постиженията на четвъртокласниците са по-високи от предходните години по БЕЛ, по математика и по "Човекът и природата", коментира Костадинова.

Спрямо миналата година сега по-добри резултати са постигнати в Кърджали, Монтана, Разград и Търговище. На първо място по постижения са учениците от Смолян, следвани от децата от София-град. На последно място по резултати във външното оценяване са учениците от Сливен.

По традиция и по четирите предмета резултатите на момичетата са по-високи от тези на момчетата, като подобни постижения се потвърждават от всички международни изследвания за тази възрастова група, заяви Евгения Костадинова. Тя отбеляза, че при диктовката по БЕЛ четвъртокласниците най-много са се затруднили при правописа на гласните в неударена сричка. По математика най-много четвъртокласници са се затруднили с последната задача от теста, при която трябва да се "състави конструкция и да се реши", посочи Костадинова. По думите й най-ниските постижения на учениците от четвърти клас са при геометричните задачи, които изискват логическо мислене. По "Човекът и природата" четвъртокласниците са се затруднили при въпроси за жизнените процеси и за физичните явления, а по "Човекът и обществото" - при задачи с историческо съдържание, изучавано в предходни класове.

В МОМН бяха представени и резултатите от Първата интердисциплинарна олимпиада "Знам и мога" за четвърти клас.

Резултатите от тези две национални проверки показват, че образованието на нашите четвъртокласници е изключително добро и отговаря на всичките европейски изисквания и стандарти, коментира министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Той отбеляза, че учениците са креативни и резултатите им са по-добри от предишните години - като способност да извличат информация от текстове и да вземат решения. /Дарик радио

http://www.dnesplus.bg

 


Сходни връзки

Четвъртокласниците най-силни по "Човекът и природата" при външното оценяване | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди