изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:43 EEST
НАП ДАДЕ НА НИМ РИМСКИ СОЛНИЦИ ЗА БЛИЗО 1 МЛН. ЛВ.    
НовиниТри солници във формата на статуетки, изработени от сребро с позлата, предостави НАП на Националния исторически музей (НИМ), съобщиха от пресцентъра на приходната агенция. Оттам поясняват, че съдовете са отнети в полза  на държавата и са оценени от експертите общо на 990 000 лв.

Трите солници са датирани от втората половина на III в. и според археологическата експертиза са изключително редки паметници на римската скулптура и торевтика. До сега в научно обръщение има само около 10 такива. В момента трите солници са изложени във Варна. Приходната администрация е предала и мраморна статуя на жена. Тя е новооткрит, значим образец на изкуството от римските провинции на територията на съвременна България. Изцяло запазени статуи от този вид до момента в български музеи са само три. Поради изключителната си рядкост тя е оценена от археолозите на 300 000 лв.

От 2011 г. до края на месец май т.г. от НАП са изготвени 44 проекта на заповеди на министъра на финансите, с които на музеи от цялата страна са предоставени безвъзмездно 6 399 движими вещи, представляващи културни ценности. Те са отнети в полза на държавата като веществени доказателства или предмет на извършено престъпление с влезли в сила съдебни споразумения и присъди по наказателни дела, образувани за иманярство и пренасяне на културни ценности  през границите на страната, допълват от НАП.

Регионалният исторически музей в Хасково е получил мраморна глава на мъж, принадлежаща към бюст или скулптура, която представлява оригинален паметник на античната скулптура от периода на римското владичество II – IV век. Цената й според експертите е около 8 000 лв.

С особена голяма историческа, художествена и експозиционна стойност се отличава и предадената на регионалния музей в Русе мраморна глава от бюст или статуя на мъж, която е отлично запазено, римско копие на върховния старогръцки бог Зевс, намерена в района на античния град Никополис ад Иструм. НДТ

 


Сходни връзки

НАП ДАДЕ НА НИМ РИМСКИ СОЛНИЦИ ЗА БЛИЗО 1 МЛН. ЛВ. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди