изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:51 EEST
ШАБЛА СЪБИРА МАЙСТОРИ НА ШАХМАТА В СИЛЕН ТУРНИР    
Спорт

От 13 до 16 юни в Зеления образователен център ще се проведе международен открит турнир по шахмат. Организатори на проявата са шах клуб „Хармония”, Община Шабла и Българската федерация по шахмат.



Турнирът ще протече под патронажа на кмета на община Шабла проф. Райна Бърдарева.

Първият международен турнир осъществихме през далечната 1994 година в ресторант „Тополите” на къмпинг „Добруджа”- Шабла. В него взеха участие 64 шахматисти, от които 37 градирани-международни майстори, майстори и кандидат-майстори на спорта. Идеята ни беше, той да стане ежегоден и по този начин да рекламираме природните дадености на нашата община, както и да популяризираме мъдрата игра сред населението и особено сред подрастващите. Поради финансови и конюнктурни причини, това не се случи и едва през 2001 година успяхме да осъществим второ издание на турнира, отново на къмпинга, но в друга база с подкрепата на общината и на спонсори.

Макар и с по-камерно присъствие и този турнир беше качествен и полезен, както за участниците, така и за нас-организаторите.

Настоящият, трети пореден турнир ще бъде факт, благодарение на перспективните виждания и подход на кметския екип на общината.

Участниците в продължение на четири дни ще изиграят по 9 партии, по изпитаната швейцарска система, като жребият за всеки кръг ще се определя от компютърна програма, която изключва изцяло субективна човешка намеса.

За изиграването на всяка партия играчите ще разполагат с по 50 минути, плюс 10 секунди за всеки изигран ход. В последно време големите първенства се провеждат по тази модерна контрола, която дава възможност за бързо и ефективно мислене, а освен това е и атрактивна за зрителите, тъй като една партия завършва за около два часа.

Вторият ден, след завършването на втория кръг, ще се проведе и блиц-турнир.

Препоръчваме на гражданите, които обичат шахмата, да наблюдават блица, който се играе с контрола 5 минути и изисква не само знания, но и бързина на мисълта и действията.

Ще бъдат раздадени парични награди на класиралите се в първата деветка, както и специални награди за отделните победители по категории-ветерани над 60 години, жени, деца до 12 и 16 години.

Любителите на шахмата могат да наблюдават развоя на състезанието по всяко време, като единственото условие е, пазенето на пълна тишина в игралните зали.

Организаторите Ви канят да видите на живо играта на доказани майстори.

 


Сходни връзки

ШАБЛА СЪБИРА МАЙСТОРИ НА ШАХМАТА В СИЛЕН ТУРНИР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди