изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:49 EEST
Нов трус събуди Италия, земетресенията "се изнасят" на изток    
По света

Рим, Италия Ново силно земетресение е регистрирано тази нощ на територията на Североизточна Италия. 



Епицентърът на труса, който е бил с магнитуд от 4,5 по Рихтер, е бил в района на град Барчис, в провинция Порденоне, в областта Фриули-Венеция-Джулия, съобщават италианските електронни издания.

Заради серията от трусове в страната вчера пред Министерския съвет на Италия беше представен доклада на Комисията за сериозните рискове, посветен на опасностите от сеизмична активност в северна Италия.

В документа се посочва, че има опасност от нови силни трусове в областта между градовете Финале Емилия, в провинция Модена във вече засегната област Емилия-Романя, и Ферара, провинциален център в Емилия-Романя.

В доклада се посочват и рискове за трусове по периферията на засегната област и се предупреждава още, че епицентровете на земетресенията „се изнасят" и на изток.

В документа обаче се подчертава, че няма все още научни методи за прогнозиране на непосредствени земетресения.

Изводите в документа разгневиха кметовете на градовете и населените места в зоната между Финале Емилия и Ферара, които недоумяват как членовете на комисията са дефинирали точно този конкретен участък като рисков.

Същевременно се оказва, че трусът в Емилия-Романя не е бил чак толкова неочакван, защото още през 2007 г. двама италиански учени са предупредили за подобна опасност, пише в. „Кориере дела сера".

Тогава Дарио Камуфо, климатолог от Института за атмосферни и климатични изследвания в Падуа, и Еудженио Карминати, сеизмолог към научния факултет на университета Сапиенца в Рим, са предупредили за силно земетресение в град Мирандола, в провинция Модена, в областта Емилия-Романя. Те са посочили, че там може да има трус с магнитуд 6,2.

На 29 май там трусът беше с магнитуд от 6-а степен, тоест близка до прогнозираната.

Сега двамата експерти предупреждават за рискове от силни трусове в Мантуа и Верона. Техните предупреждения отпреди пет години са били публикувани в научно издание, но са били подценени. В това издание е имало и съставена от учените карта на рисковете.

Анализите на експертите се основавали на статистиките за земетресения в тази част на Италия и на данните за разломите в тази зона, сред които разлома при Ферара и разлома при Мирандола.

В статията учените са припомняли, че последното голямо земетресение в зоната е датирало от далечната 1570 година.

http://www.cross.bg

ВСИЧКО ОКОЛО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО ОТ 22.05.2012 - ПЕРНИК - СОФИЯ

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА ПО СВЕТА В РЕАЛНО ВРЕМЕ 

 


Сходни връзки

Нов трус събуди Италия, земетресенията "се изнасят" на изток | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.46 секунди