изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:56 EEST
Ученици от Варна, Бургас, Добрич, Кубрат и Балчик спечелиха първото регионално състезание "Eвроскола"    
Европейски съюз

На 9 юни във Варна за първи път в България се проведе регионално състезание "Eвроскола". При силната конкуренция на 11 училища от Варна, Бургас, Добрич, Кубрат, Силистра, Разград, Шумен и Балчик, журито определи 5 отбора, които ще заминат в Страсбург за симулация на заседание на Европейския парламент. Победителите са отборите на Първа езикова гимназия — Варна, Гимназия с преподаване на английски език "Гео Милев" — Бургас, Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" — Добрич, СОУ "Христо Ботев" — Кубрат и СОУ "Христо Ботев" — Балчик.



 

 

Тези отбори спечелиха за училищата си възможността група от 24 ученици да пътува до Страсбург през есента на 2012 г. и в началото на 2013 г., където да се включи в симулация на заседание на Европейския парламент.

 

Журито на състезанието включваше Лили Христова (народен представител), Виолета Станичич (ръководител на Информационно бюро на ЕП в България), Даниела Петкова (началник Отдел в Регионален инспекторат по образованието — Варна), Нела Димова (главен специалист в Община Варна), Валерия Василева (Българско национално радио — Варна), Маргарита Маркова (сътрудник на българския евродепутат доц. Светослав Малинов) и Явор Панев (координатор в Националната асоциация на българските европейски клубове).

 

По време на състезанието ученици от 11 гимназии и специализирани училища участваха в дебати по актуални европейски теми, като възстановяването от икономическата криза, европейската идентичност, каква е формулата на успеха на младите в ЕС, визията за развитие на ЕС... Те впечатлиха журито с познаване на фактите, аргументирано представяне на тези, умение за жив и активен диалог, активен интерес към европейската тематика, работа в екип и — не на последно място — познания по английски, френски и немски език.

 

Състезанието се организира от Информационното бюро на Европейския парламент в България в сътрудничество с Министерството на образованието, младежта и науката и със съдействието на Община Варна. Информационното бюро работи в партньорство и с информационните центрове на Андрей Ковачев и на Светослав Малинов, български членове на ЕП. Българско национално радио — Радио Варна беше медиен партньoр на събитието.

 

Информационното бюро планира да организира следващи издания на регионалното състезание за разпределението на квоти по програмата "Eвроскола".

 

Повече от 60 български училища и над 1000 български младежи са участвали в програмата "Евроскола" от 2006 г. насам. Целта на състезанието е да даде възможност на учениците да спечелят квота за програмата "Eвроскола", като демонстрират познания и умения за динамичен дебат по актуална европейска тема и владеене на един от трите работни езика в "Евроскола": английски, френски или немски.

 

Информационното бюро организира за втора поредна година публични събития във Варна. На 9 юни беше открита фотоизложбата "5 години членство на България в ЕС". Експозицията се състои от 30 снимки, които разказват историята и показват хронологията на членството на България в ЕС чрез знакови моменти от последните години. След София изложбата се показва за първи път във  Варна. Изложбата бе открита от Виолета Станичич в присъствието на заместник-кмета на Варна Христо Бозов. Група "Фънки клаудс" създаде прекрасно настроение сред гостите на събитието, които се възползваха и от възможността да разберат повече за работата на ЕП от материалите, които бяха раздавани на информационния щанд. Фотоизложбата, която е разположена на алеята към Слънчевия часовник в Морската градина, ще бъде във Варна до 17.06.2012 година.

 


Сходни връзки

Ученици от Варна, Бургас, Добрич, Кубрат и Балчик спечелиха първото регионално състезание "Eвроскола" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.82 секунди