изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:17 EEST
Плевнелиев наложи вето на Закона за съдебната власт    
ПолитикаПрезидентът Росен Плевнелиев наложи вето на част от текстовете в Закона за съдебната власт, след като премиерът Бойко Борисов настоя за тази стъпка в четвъртък. Държавният глава връща за ново обсъждане част от разпоредбите на Закона за съдебната власт, приети на 7 юни, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

С указ от 14 юни 2012 г. държавният глава наложи вето на текстовете от закона, които предвиждат, че след изтичането на мандатите им членовете на ВСС и инспекторите от Инспектората към ВСС ще бъдат назначавани на позиция, по-висока от тази, която са заемали преди избирането им.

Ветото на президента няма никакво отношение към най-спорния момент в Закона за съдебната власт – прекия избор на членовете на Висшия съдебен съвет.

Европейската комисия настоява прекият избор да бъде въведен още през 2012 г., преди изтичането на мандата на настоящия състав на ВСС през октомври, но управляващите в България упорито твърдят, че е по-добре промяната да влезе в сила от 2017 г.

Президентът обаче не налага вето и на текста, който позволява настоящият състав на ВСС да номинира и избере следващия главен прокурор на България.

Промяната предвижда процедурата за избор на председатели на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор да започва 6 месеца преди изтичането на мандата им.

Председателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова от ГЕРБ вече обясни преди дни, че административните срокове не позволяват сегашния ВСС да избере новия главен прокурор.

Някои разпоредби от приетия закон предизвикаха остри обществени реакции и поставиха въпрос доколко съответстват на Конституцията.

Според президента текстове нарушават правото съдебната власт сама да назначава, понижава, премества и освобождава от длъжност съдиите, прокурорите и следователите.

Приетите от парламента промени могат да се определят като намеса в дейността на съдебната власт от страна на законодателната.

Novinite.bg

 

 


Сходни връзки

Плевнелиев наложи вето на Закона за съдебната власт | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди