изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:35 EEST
ПО-МАЛКО, НО КАЧЕСТВЕНА ПШЕНИЦА    
Земеделие

С развитието на над 30 сорта обикновена пшеница, два сорта твърда пшеница и два сорта ечемик, както и пет сорта тритикале, които се отглеждат на опитните полета на Добруджанския земеделски институт – Генерал Тошево, имаха възможност да се запознаят присъстващите вчера на традиционния открит ден.  Семена от тези сортове ще се предлагат за есенната сеитбена кампания.



Два сорта обикновена пшеница влизат за първи път в производство и наесен земеделските стопани ще могат да сеят от тях Това са сортовете Драгана и Лазарка, каза селекционерът по пшеницата доц. д-р Николай Ценов. Драгана е хлебна пшеница от втора група, високопродуктивен сорт е. Н. Ценов счита, че този сорт трябва да се изпробва от производителите. Лазарка е в първа група с много добри показатели. Вече две години експериментално се сеят ограничени количества от няколко фермери. Миналата година сортът е дал добив от 780 кг/дка, тази година също прогнозата за него е оптимистична. Все още сортът на Добруджанският земеделски институт Енола е фаворит сред земеделските производители у нас, макар по добиви той да се нарежда в средата на таблиците. Селекционерът очаква той да бъде изместен от нови сортове. Мястото му може да се заеме от Драгана или от други нови сортове като Стояна, Божана, Калина, Кристи. 

„Тази стопанска година се отличава с много особености и проблеми. Голяма част от посевите бяха засети късно. Ноември месец беше необичайно студен, сериозно спаднаха през есента както температурата на почвата, така и температурата на въздуха. Силното застудяване забави поникването и братенето на пшеницата. През декември посевите бяха много редки. Последва люта зима с много сняг. Пролетта също бе много особена както като температури, така и като валежи. Април и май си размениха местата, като през април беше горещо, а през май – хладно. Дъждовете дойдоха късно и не можаха да компенсират за всички растения. Особено за ечемика”, обясни Н. Ценов.

Добивите от пшеницата тази година ще са функция от торенето. Тези фермери, които са торили два пъти, ще имат най-добри резултати. Докато тези, които са торили само веднъж, ще имат по-скромни добиви, коментира Николай Ценов. Прогнозата му е, че добивите, които земеделските стопани от Добруджа ще получат от пшеницата тази година ще са с 15-20 процента по-ниски в сравнение с миналата година. Очакванията му са за среден добив от 450-500 килограма от декар. В Южна България обаче прогнозира да се прибират средно по 300 кг/дка.

За добруджанските фермери добиви от 450-500 кг/дка са малко по-нормата, но, според селекционера, добив от 500 кг/дка е нормално ниво, което всеки добър производител трябва да постигне, макар за мнозина и да е ниско. Очакванията са, че изкупната цена в началото на жътвата ще е от порядъка на 350-370 лева за тон, каквито са и сега цените, макар да няма сделки. „Има мнения, че цената ще падне, а други смятат, че ще се задържи. Според мен, има фактори, които предполагат  тя в началото на жътвата поне да се запази на това ниво”, обясни Ценов. Той посочи, че прогнозата е световното производство да е с около 20 милиона тона по-малко, което е с около 3 процента. Това се дължи на очакванията за слаба реколта в Русия, Украйна, Турция. Само в страните от Европейската общност се очаква производството да е с 5 млн. тона по-малко. Има измръзнали и много изостанали посеви в някои от европейските държави. В съседна Румъния пшеничните посеви също били много редки и очакваният добив няма да е висок, обясни Н. Ценов, който наскоро се е завърнал от северната ни съседка.

Прогнозата е тази година пшеничната реколта у нас да е с 200-400 хиляди тона по-малко, но като цяло тя ще е в рамките на 3,7-3,8 милиона тона. Според Н. Ценов, макар и по-малко, това няма да създаде затруднения, тъй като нужните за зърнения баланс на страната количества, са 1,6-1,7 млн. тона.    

По отношение на качеството, към момента има всички предпоставки то да е много добро, каза Николай Ценов. И подчерта, че над половината от земеделските производители тази година са торили с азот, фосфор и калий. Допълнителен фактор за това е и времето сега, което е горещо и сухо. Освен това влагозапасеността в различните части на Добруджа е между 120 и 250 литра на квадратен метър, което е 3,5 пъти колкото нормата за региона.   (

Николай Ценов очаква тази година жътвата на пшеницата да стартира в началото на юли. Макар и да има предпоставки леко да се ускори. Все пак, ако има отклонение от стандартните срокове, то ще е 2-3 дни по-рано или по-късно. В някои райони на страната вече е започнало прибирането на ечемика, до дни може да започне и жътвата на пшеницата.

Очакванията му, според развитието на растенията към настоящия момент, са за по-голям процент висококачествено зърно. Въпреки специфичните особености на климата през настоящата стопанска година, според Н. Ценов, човешкият фактор ще спомогне за добра пшенична реколта. Много фермери реагираха адекватно на ситуацията и направиха всички необходими третирания на посевите. НДТ

 

 


Сходни връзки

ПО-МАЛКО, НО КАЧЕСТВЕНА ПШЕНИЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди