изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-10 @ 06:47 EEST
ДЪРЖАВАТА СИ ИСКА ПРОДАДЕНИ ОТ БИВШ ГУБЕРНАТОР ЗЕМИ В БАЛЧИК    
Ред и сигурност

Държавата, представлявана от министъра на регионалното развитие и благоустройството, чрез областния управител на Добрич Желязко Желязков е завела съдебни искове срещу двама граждани за прогласяване на нищожността на договор за продажба на земя с площ от 452 кв. м. в Балчик, съобщиха от пресцентъра на Районния съд. Иска се още да бъдат осъдени гражданите да предадат владението върху имота на държавата и да премахнат изградените обекти.



Трите иска на държавата са срещу 39-годишния Атанас Й. Ат. от Добрич и 30-годишния Стоян В. от Балчик. Всеки от исковете е оценен на 3 881,78 лв.

Земята е придобита от тях въз основа на договор за продажба на правото на собственост върху земя с площ 452 кв. м., която е частна държавна собственост. Договорът е сключен между бившият областния управител на Добрич Ердинч Хаджиев и Атанас Ат. Държавата претендира в исковата молба, че договорът за продажба на частна държавна собственост е нищожен, защото е сключен в противоречие на Закона.

Процедурата по продажбата е започнала с депозирано през юли 2008 г. от Атанас Ат. заявление с искане за закупуване на прилежаща площ от 452 кв. м. към сграда в Балчик, която е била негова собственост. През юни същата година гражданин на Балчик чрез нотариус е удостоверил придобиването по давност на собствеността на паянтова едноетажна жилищна сграда във въпросния имот. На 10 юли 2008 г. балчиклията я продал на Атанас Ат. Според исковата молба, при подаване на заявлението за закупуване на прилежащата площ към сградата, той не е представил документ, който да удостоверява, че тя е законно построена. С това е нарушен Законът за държавната собственост, който изисква при тази процедура да е налице „законно построена сграда”. В община Балчик не били открити издавани за имота разрешения за строеж, актове за узаконяване, одобрени проекти и нямало разработени подробни устройствени планове. Затова юристите на държавата смятат, че сградата е незаконно изградена към 29.07.2008 г., когато Областният управител на област Добрич Ердинч Хаджиев издал Заповедта за определяне на Атанас Ат. като купувач на имота.
            С нотариален акт от 20.10.2008 г. Атанас Ат. е продал имота на другия ответник по делото Стоян В. В исковата молба се посочва още, че с прогласяване на нищожността на договора за продажба на земята от областния управител на Атанас Ат., имотът се връща в собственост на държавата. От това следва, че Атанас Ат. не е могъл да прехвърли права, които не притежава на Стоян В. и той не владее имота на правно основание. Затова държавата иска, съдът да осъди Стоян В. да предаде владението върху имота и да го възстанови в предишното му състояние като премахне изградените там обекти.

Според гражданите, срещу които са предявени исковете, те са недопустими и неоснователни. Според тях, държавата няма правен интерес за води този спор, защото никога не е бил и не е собственик на поземления имот. Ответниците оспорват всички твърдения в исковата молба на държавата и молят съда да я отхвърли. НДТ

 


Сходни връзки

ДЪРЖАВАТА СИ ИСКА ПРОДАДЕНИ ОТ БИВШ ГУБЕРНАТОР ЗЕМИ В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди