изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:51 EEST
ДЕЦА ОТ ЦДГ "ПРОЛЕТ" СЕ ЗАПОЗНАХА С ЕВРОПЕЙСКАТА КУЛТУРА    
Европейски съюз

През 2010 година ЦДГ №7 „Пролет” спечели проект по секторна програма „Коменски” на програма "Учене през целия живот" към ЦРЧР. Темата бе „Обичаи, традиции и културно разнообразие на европейските страни". Партньори по проекта бяха учебни заведения от Румъния, Белгия, Гърци, Франция и Италия.



В продължение на две години в ЦДГ "Пролет" се работи за изграждане на уважение и толерантност към европейските култури, създавайки чувство за единност, отхвърляне на предрасъдъците, на нетолерантността, ксенофобията в манталитета на учениците, учителите и общността, осъзнавайки възможността, която има възпитанието и обучението за опознаване на историята, географията, обичаите и традициите на всеки един. "За да може културното образование да започне още от най-ранна детска възраст и да бъде продължено, този проект обедини представители на различни култури, представени от различни учебни заведения, в които има различни нива на образование – от предучилищно до гимназиално. По време на проекта ние осъществихме дейности, чрез които преоткрихме националните култури и опознахме европейското разнообразие от традиции и нрави, празници, танци, обичаи, занаяти, традиционна кухня и история", сподели за НДТ директорът на детската градина Бонка Иванова.

През тези две години бяха реализирани 16 мобилности в 6 визити. По време на тях бяха наблюдавани учебни практики, нови технологии, създавани бяха контакти с партньори, правени презентации за извършената работа в учебните заведения, опознаване бита, обичаите, традициите и исторически и културни личности  на съответната страна–домакин.

С децата от ЦДГ "Пролет" бяха реализирани следните дейности – рисуване на националните флагове на страните– партньори, пресъздаване на елементи от българските носии и стари занаяти, провеждане на поколенията. Пред партньорите бяха представени моменти от българските празници – Лазаровден, Цветница и Великден, презентирани бяха летните празници от България – Еньовден и Нестинари, издаден бе Календар с националните празници на шестте държави и книжката „Пролет” в Европа”, децата бяха запознати с гръцкия герой от приказките Карагьозис.

Като краен продукт от проекта бе издадена обща книга – „Европейската култура”, където всяка държава е представена по равностоен начин със своите културни ценности. Поставено бе началото на едно приятелство за развитието на интеркултурния диалог, както между отделните личности /учители/, така и между отделните учебни заведения.

Изказвам задоволството си от работата по този проект и благодарността на МОМН и ЦРЧР, които ни предоставят тази възможност – да имаме шанс да кандидатстваме и да бъдем част от интеркултурния обмен на европейските страни, сподели Бонка Иванова. НДТ

 


Сходни връзки

ДЕЦА ОТ ЦДГ "ПРОЛЕТ" СЕ ЗАПОЗНАХА С ЕВРОПЕЙСКАТА КУЛТУРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.18 секунди