изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-09 @ 04:00 EEST
Ж. ЖЕЛЯЗКОВ ПРИЗОВАВА ЗА ПОДКРЕПА    
КултураОбластният управител Желязко Желязков призовава добруджанци да подкрепят родолюбивата идея на нашия именит съгражданин, композитор и фолклорист Петър Крумов, който финализира своя академичен проект "Народни песни от Добричко" и вярва, че с помощта на добри хора, до края на годината сборникът може да излезе от печат.

 Това съобщават от пресцентъра на администрацията. Оттам добавят, че Ж. Желязков горещо подкрепя професионалния интерес на твореца и желанието му да съхрани за поколенията уникалните и неизчерпаеми в многообразието си добруджански фолклорни традиции.

Изданието, което подготвя П. Крумов, съдържа 400 народни песни, събирани в продължение на 15 години. То няма да има търговска цена, а ще се подарява, споделя творецът. Нещо повече, авторът възнамерява голяма част от тиража да достигне до българите в чужбина – Молдова, Украйна, Бесарабия.

Специална благодарност Петър Крумов изказва на първите 11 дарители, сред които земеделски производители, арендатори, председатели на кооперации. Той се надява, че ще ги последват и други наши съграждани, ценители на народното творчество.

Малцина добричлии не познават Петър Крумов. За тези, които не го познават, от пресцентъра на администрацията припомнят, че той е известен композитор, диригент, музикален фолклорист, публицист и носител на редица отличия. Човекът, който повече от три десетилетия ръководи фолклорни ансамбли - ансамбъл "Добруджа" (1957-1982) и ансамбъл "Силистра" (1982-1988). Изнесъл е повече от 1000 концерта в страната и в много страни на Европа и Азия. Член е на международното жури на фолклорните фестивали в Загреб (1968 г.) и Виходна (1976 г.). Професионалният му интерес към фолклора определя характера на неговото творчество в различни жанрове, свързано е с фолклорните образци и тяхната авторска обработка. Автор е на над 600 песни и инструментални пиеси. Писал е музика към театрални постановки, хорови и солови песни, оркестрови пиеси. Осъществява записи на 15 грамофонни плочи и аудиокасети с негови произведения. Награден е със златни медали от националните фолклорни конкурси (1959 г., 1964 г., 1969 г. и 1984 г.), конкурса "Песни за морето" (1989 г.) и други. Публикува сборници с народни песни, пише статии, рецензии и други. През 2003 година е удостоен със званието "Почетен гражданин на град Добрич". За желаещите да направят макар и скромни дарения, Петър Крумов предостави за връзка своя мобилен телефон - 0888 11 00 39. НДТ

 


Сходни връзки

Ж. ЖЕЛЯЗКОВ ПРИЗОВАВА ЗА ПОДКРЕПА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди