изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-08-08 @ 12:13 EEST
НАРОДЕН КАЛЕНДАР -24 ЮНИ - ЕНЬОВДЕН    
Празници

Църквата почита Йоан Кръстител

 

Еньовден е стар славянски празник, който се чества на 24 юни всяка година. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. Според народа, на Еньовден започва далечното начало на зимата – казва се "Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг".В този ден "свети Еньо започвал да си кърпи кожухчето", а слънцето ставало по-рано от всякога. То седяло по-дълго на небето, къпело се с жива вода и така осветено и огнено, се обръщало на другата страна. Днес православната църква отбелязва рождението на св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен.

Оттогава, според поверието, дните започвали да стават по-къси, а нощите - да нарастват. На този ден мъже и жени се качвали по баирите, гледали сенките си и гадаели дали ще са здрави през годината.

Според древната традиция за Еньовден се берат билки, защото според митовете точно в нощта срещу празника те имат най-голяма сила. Според поверието на този ден звездите слизали от небето, баели на лечебните треви и те ставали по-лековити. От билките се свивали еньовски китки, с които се кичат млади и стари. Традиция е пък под венец от еньови билки да се провират моми, ергени, деца и болнави, за да са здрави.

Някога се вярвало, че на Еньовден бродели магьосници по нивите, за да оберат плодородието. Познавали ги по това, че били млади, красиви жени, които ходели голи или облечени в дълги бели ризи, яхнали кросно от стан.

 Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, слънцето "трепти", "играе" и който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува. Сред народните поверия и това, че слънцето на този ден се къпе и затова водата става лековита. Препоръчва се всеки да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.

Отколе е и поверието, че на Еньовден тревите и билките имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрев слънце. Набраните за зимата билки трябва да са "77 и половина" – за всички болести и за "болестта без име". На този ден от билките се правят китки и венец, под който всеки трябва да мине за здраве, а китките се окичват вкъщи за здраве. Според народното поверие от Еньовден денят започва да намалява, а годината клони към зима. НДТ


ЕНЬОВДЕН В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА

НАРОДЕН КАЛЕНДАР 24 ЮНИ - ЕНЬОВДЕН

Православната църква почита паметта на св. Йоан Кръстител

 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР -24 ЮНИ - ЕНЬОВДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди