изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:57 EEST
Еколози рекетират и чрез сивите мишки    
Интервюта

Софийските "орлета" не са като тях, а нос Калиакра не е дъвка



Брюксел заплашва България със съд заради ветроенергийни и "други проекти в защитените зони в района на нос Калиакра". Според констатация на Еврокомисията страната ни не е провела оценка на възможните въздействия от съоръженията върху околната среда. Комисията призовава България да спази действащото законодателство на Евросъюза и то в рамките на два месеца. В противен случай казусът ще бъде отнесен до Европейския съд. На евентуално дело комисията може да поиска изпълнение на временни мерки, както и промяна в съответните проекти. През 2008 г. екологични сдружения изпратиха жалба до Еврокомисията, че уникални природни местообитания са унищожени в района на Калиакра заради строителството на ветроенергийни паркове. Имат ли основания жалбите на еколозите, Дартс нюз разговаря с кмета на Каварна Цонко Цонев.


- Г-н Цонев, защо Еврокомисията  атакува ветроенергийните проекти на нос Калиакра?

- На нос Калиакра има един проект на "Митцубиши" и още един на американска корпорация. Сигнали подават наши еко организации, но аз съм категоричен - всички изисквания са спазени. Оценката за въздействие върху околната среда започна през 2004 г., а през 2005 г. бе одобрена и са издадени строителните разрешения. Цялата документация по този парк е не само отпреди да бъде приета Наредбата за Натура 2000 през 2009 г., но въобще преди България да влезе в Европейския съюз през 2007 г. Заплашват ни с наказателна процедура, но не казват точно какво не е спасено, в кой парк - ей, там някъде, на нос Калиакра, нещо не е наред. Какво точно, какви са нарушенията?

- Перките пречат на птиците, най-лаконично казано.

- В двата парка на Калиакра, откакто съществуват досега, са намерени само две мъртви врабчета. И никой не може да каже дали са умрели от перки или от старост. И двата парка имат радари, които спират дейността, ако се зададе ято птици. Така научно се доказва откъде минават птиците, тъй като се следи тяхното движение, информацията се записва, а не с биноклите на еколозите. Даже се заселиха и зайци.

На нос Калиакра други паркове няма, живея тук, откакто съм се родил, и познавам всяко кътче. Нос Калиакра не е дъвка или ластик да се разтяга, за да има някъде някакви тайни нарушения, за които ще ни наказват, ама не ни ги казват.

- А изобщо в региона има ли проблеми с вятърните турбини?
- Н, проблемите са в главите на тези, които пускат сигнали и доноси. Моята информация е, че става дума за пари - поискат пари от инвеститорите, ако не им дадат започват сигналите и жалбите. Апелирам към министър Нона Караджова да провери колко дела са завели родните екоорганизации срещу ОВОС. Ще видите, че където има някакви пари - по морето и в планините, еколозите веднага подушват и започват да обжалват. Говоря за професионалните еколози, не тези, които протестират за идеи и каузи по улиците.
А за другите, които се издържат с професия "еколог" - имат офиси за милиони, коли, командировъчни, огромни заплати...Най-смешното беше, когато обжалваха ОВОС на голфигрището „Тракийски скали” с мотив, че накърнявало правата на сивата мишка и на птиците. Е как една триетажна къща пречи на птиците? Естествено, не успяха да си докажат претенциите в съда. Представяте ли си, ако бяха провалили изграждането на може би най-доброто голф игрище на Балканите. Затова казвам: аман от добре платени еколози.
- Става дума за рекет според вас?
- Абсолютен рекет! Девета година съм кмет, нагледал съм се на професионален рекет от професионални еколози! Не за призванието, емоцията, чувствата, а за професията "еколог" говоря. Ако се блокира всеки по-голям проект, няма да има данъци, които да се плащат у нас, работни места, осигуровки... Много ми е интересно тогава откъде ще взимат пари и самите еколози. Те пречат на приходите в държавата, а оттам и на приходите на своите майки, бащи, роднини, приятели и т.н.
- Как новите изкупни цени на електроенергията ще се отразят на общините?
- За нашия район - ако цената за електроенергията от алтернативни източници бъде намалена с 22%, милиардите, които е планирала да инвестира една държавна китайска компания тук, ще ги изгубим. Те се отказват, предпочитат да оставят 100 млн. евро,които досега са наляли, и да не влагат повече. Те са си направили изчисленията, имали са планове, пресметнали са си кредита и в един момент държавата в лицето на ДКЕВР променя правилата.
- Очаквате отлив от инвеститори?
- Говоря за китайските инвеститори, защото бг партньорите им го съобщиха. Но сигурно ще има и други, които ще се откажат. Такова намаление си е жива смърт. А и не можеш да очакваш след 2-3 години някой да дойде да влага в държава, която си е изгонила инвеститорите. 22% е намаление с летален изход.
- Има ли вече много туристи в Каварна и региона, Джулая наближава?
- Има, да. Сега покрай европейското по футбол повечето почиващи са майки с деца, тийнейджъри. Имаше фестивали при нас с участието на деца от Украйна, Унгария, Румъния, имаше сигурно 1000 деца. Очакваме след Джулая и Евро 2012 да дойдат още повече туристи.
- А вие за кого викате на Евро 2012?
- За Испания стискам палци!

Юлиана Ончева
 


Сходни връзки

Еколози рекетират и чрез сивите мишки | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди