изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:22 EEST
Днес Българската православната църква почита паметта на свети Прокопий Варненски    
ОбществоВарна. На 25 юни всяка година Българската православната църква почита паметта на свети Прокопий Варненски, един от небесните покроветели на морската ни столица и особено почитан там. По този повод в новостроящия се храм "Св. Прокопий Варненски", посветен на светеца, от 9 часа ще започне Божестена света Литургия. Храмът ще бъде втори по размери във Варна, след катедралата.

 Към традиционната архитектура на църквата ще има параклис, кръщелна, многофункционална зала, детска занималня, стаи за обучение по иконопис, стая за социални дейности, фоайе за отдих и игра на децата, библиотека, магазин-галерия, социална кухня и лекарски кабинет. Първата копка на църквата беше направена на 31 октомври 2006 г. от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. На 11 ноември 2008 г. митрополитът направи и работната копка на храма. Митрополит Кирил ще оглави Светата литургия за празника на храма. Той ще бъде в съслужение с гости от Руската, Сръбската, Румънската и Еладската православни църкви и свещенослужители от епархията. Очакват се Еладската православна църква да бъде представена от Негово високопреосвещенство Дамаскин митрополит на Димотика, Орестиада и Суфли, от Румънската православна църква архиепископът на Томис (Констанца) Теодосий и отец Нелуцу Опря, представител в Румънската църква в София, от Руското подворие в столицата Негово високопреподобие игумен Филип Василцев и йеромонах Зотик (Гаевски), от Сръбската православна църква Преосвещеният Банатски епископ Никанор, както и архиереи от Българската православна църква. След богослужението, от 11,30 часа ще се състои литийно шествие около храма.
По време на Светата Литургия православните християни ще имат възможност да се поклонят на частицата от Светия и Животворящ Кръст Господен, която ще бъде донесена в храма специално за празника.
Никола ПЕТКОВ
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Днес Българската православната църква почита паметта на свети Прокопий Варненски | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди