изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:15 EEST
СЪЗДАВАТ МЕТОДОЛОГИЯ ЗА ОЦЕНЯВАНЕ НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО НА СТУДЕНТИТЕ    
Образование

Научната конференция с международно участие се проведе през миналата седмица, съобщиха от Висше училище Международен колеж. Основната тема бе въвеждане на иновативни методи в образованието и предприемачеството сред младите хора. Конференцията приключи с идеи за създаване на методология за стимулиране и оценяване на предприемаческите качества в студентите на ВУМК.



Преподавателят от СУ "Св. Климент Охридски" - доц. д-р Славка Ненова и ръководителят на конференцията и преподавател във ВУМК доц. Д. Каменова се обединиха около инициативата за написването на книга, която да помага на преподаватели във всички видове училища и университети да възпитават у младежите и децата предприемачески дух и инициативи.

Участие с доклади имаха студенти, докторанти и преподаватели от български университети като УНСС, Стопанска Академия–Свищов, Висше военноморско училище, Лесотехнически университет, Технически университет-Пловдив и Софийски университет. Общо 15 научни доклада по темата бяха изнесени и от бивши и настоящи студенти на ВУМК. Като гости на конференцията присъстваха и учени от университети в Германия, Литва, Украйна и Италия, част от дългогодишните академични партньори на Международния колеж.

Представител на Българска стопанска камара (БСК) - Даниела Симидчеиева – директор "Образование", изнесе пред участниците доклад на тема "Висше образование, предприемачество и реалните нужди на бизнеса от кадри", в който посочи стряскащи данни, свързани със заетостта на населението с висше образовани. Публиката видя и едно от изследванията на БСК, което показва, че в „Учене през целия живот“ се включват едва 1,4 процента от активните граждани в България, а за сравнение процентите за ЕС са средно над 10 на сто. Представителят на БСК показа още, че компаниите намират най-трудно квалифицирани работници, оперативни ръководители и мениджъри.

Сред конкретните предложения на БСК, изнесени пред участниците в научната конференция, бяха за средносрочно и дългосрочно анализиране от страна на държавата на необходимостта на бизнеса от съответните кадри и финансирането на образователната система – субсидиране и на частните средни и висши училища.

Конференцията продължи в Албена до 22 юни и завърши с посещение на местни компании от най-развитите в региона бизнес сектори и посещение на туристически забележителности.

Научната конференция е осмата по ред, организирана от Висше училище Международен колеж и се подпомага финансово от "Център по предприемачество" към ВУМК – създаден по проект на Министерството на икономиката енергетиката и туризма. НДТ

 


Сходни връзки

СЪЗДАВАТ МЕТОДОЛОГИЯ ЗА ОЦЕНЯВАНЕ НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО НА СТУДЕНТИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди