изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:10 EEST
СЛЕД „БРОДУЕЙ” „БЪЛГАРЕ” ПОКОРИ И ДОБРИЧ    
Култура

Изключително завладяващ спектакъл на частния фолклорен ансамбъл „Българе” имаха възможност да видят добричлии във вторник вечерта на сцената на Летния театър. Около 2000 зрители стоически издържаха на дъжда, за да станат съпричастни на спектакъл за българщината, който успя да развълнува всички присъстващи.



Стана ясно, че мегаспектакълът „Това е България” се представя за първи път на родна сцена след завръщането на формацията от второто й, при това изключително успешно турне, отвъд океана. Изпълнителите са се представили на сцени в САЩ и Канада. Така, след сцените на „Бродуей”, а след това и Вашингтон, Летният театър посрещна талантливите изпълнители.

Спектакъла, който видяхме, е обновена версия на първият продукт на най–големия частен фолклорен ансамбъл. „Това е България” е създаден през 2003 г. и е първият фолклорен грандиозен проект на „Българе”. В седем музикално-танцови картини разказвачът-чужденец, превъплътен от невероятния Георги Черкелов, разкрива богатството и красотата на музиката, песните и танците на седемте етнографски области на България - Родопите, Македония, Шоплука, Северна България, Добруджа, Странджа и Тракия.

Спектакълът запознава зрителите с историята, традициите и културата, с несломимия дух на българския народ, поднесен по нестандартен начин. 

Освен изключителните танцьори на „Българе”  в спектакъла участват уникални солисти-музиканти, които взривяват публиката със своя талант и виртуозност. Спектакълът запознава зрителя с историята, традициите, културата и несломимия дух на българския народ. Публиката бурно аплодира мултиинструменталиста Веселин Кузмов, както и солото на продуцента, директора и хореографа на "Българе" Христо Димитров. Още повече, че той изпълни именно добруджански танц. По-късно от сцената самият той призна пристрастеността си към Добруджа. А сред публиката бяха негови роднини, сред които и 90-годишната му баба Мария. Справка показва, че Христо Димитров е роден във Варна, израснал е в Шумен, където започва да танцува под ръководството на хореографа Иван Иванов. През 2002 г. заедно със сестра си Елена Димитрова и британеца Ян Чарлз Андерсон създава НФА "Българе". Той е автор на сценария, режисурата и хореографията на спектаклите "Това е България". И получи заслужените аплодисменти на публиката. Тя прие изключително радушно и триото български тенори „Уникалните гласове”. Те подгряха публиката с изпълнения на популярни оперни арии и завършиха спектакъла с изпълнение на „Моя страна, моя България” заедно със станалата на крака хилядна публика.

 


Сходни връзки

СЛЕД „БРОДУЕЙ” „БЪЛГАРЕ” ПОКОРИ И ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди