изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:13 EEST
"ПЕСНИ И ТАНЦИ ОТ СЛЪНЧЕВА ДОБРУДЖА" - ПРАЗНИК НА БЪЛГАРЩИНАТА    
Общество

В истински празник на българщината се превърна за 44-и пореден път фолклорният събор "Песни и танци от слънчева Добруджа". Любители на автентичния фолклор от всички краища на страната се стекоха, за да представят съхранените традиции и да отбележат празника на най-голямата община в България - Добричка. Над 2 200 изпълнители пяха, танцуваха, свириха на народни инструменти, пресъздаваха обичаи...

m110-8 m110-7 m110-6



 

Съборът "Песни и танци от слънчева Добруджа" бе официално открит от кмета на общината Петко Петков, който пожела успешно представяне на изпълнителите, а на публиката - весело настроение. Поздрав към участниците и гостите поднесе ансамбъл "Сборенка" от училището по изкуствата "Св. Климент Охридски". Прочетени бяха поздравителни адреси от общините Добрич и Димитровград и от Синдиката на българските учители.  

 

m110-5 m110-4 m110-2 m110-1

 

Над 400 бяха децата, които представиха таланта си във фолклорната проява. "Това е най-добрата, най-младата и най-многобройната танцова група", така кметът на Бранище Димитър Николов представи изпълнителите от селото. Той разказа, че групата е създадена през 2011 година, негов ръководител е хореографът Гергана Димитрова. В състава играят 23 танцьори, от 10 до 40-годишни, преобладават децата. Най-малка е Никол - на 10 години, тя танцува заедно с майка си Росица. Сред изпълнителите от Бранище е и дъщерята на народната певица Калинка Вълчева Магдалена Тодорова. "Идеята беше който не може да танцува - да се научи. Но се събраха много млади хора, с хъс, и така се създаде съставът", обясни кметът. Той разказа за многобройните участие на танцьорите - в Албена, Златни пясъци, а наскоро - и в Румъния. "Много ги поддържаме, пари за нищо не дават, всичко се осигурява от спонсори - местните арендатори", допълни Димитър Николов. Танцьорите от Бранище си имат и оркестър - от акордеон, гайда, кавал и тъпан. Във фолклорния събор те се представиха с "Изхвърли кондак", "Талима", "Сборенка" и "Опас".

Изключително оригинални бяха самодейците от Дулово, които зарадваха с подаръци кмета на община Добричка Петко Петков. Преди да започнат представянето си те го поканиха на сцената и го дариха с пита, кайсиева ракия и китка за обич.

За четвърти път участва в "Песни и танци от слънчева Добруджа" 7-годишната Ана-Мария от село Паскалево. Момичето е първокласничка в СОУ "Св. Климент Охридски", където изучава народно пеене. В събора участва и нейната баба Иванка Иванова. Момчето се представи с песента "Със сънувах, сън бълнувах", която знае от баба си, тя пък я е научила от Тодор Кожухаров, гледайки го по телевизията. Ана-Мария знае много от песните, които пее баба й, а тя ги е научила от своите предци. Иванка Иванова дори е започнала в тетрадка да записва текстовете, за да ги съхрани за внучката си.

Изпълнителният директор на радио "Добруджа" Петър Петров поведе хорото на самодейците от село Житница с ръководител маестро Ангел Сербезов. Петров посещава и клуба за изучаване на автентични хора "Добруджанци" в Добрич. Той сподели, че играе от 5-годишен при Сербезов, като дете е танцувал в продължение на 10 години. От две години страстта му към народните танци се е възвърнала и отново ги изучава и представя в различни прояви. "Разтоварват ме, много обичам народната музика", споделя колегата. И допълва, че като дете е учил и пишел домашните именно на такава музика.

Сред участниците в "Песни и танци от слънчева Добруджа" по традиция бе мъжката коледарска група към читалището в село Стожер. В нея изпълнителите са десет, сподели за НДТ ръководителят Панайот Русев. Той разказа, че всяка година спазват обичая и ходят да коледуват по домовете на съселяните си. С голямо внимание ни посрещат хората, удовлетворени са, че възраждаме старите ритуали, посочи той. И обясни, че коледарите изпълняват песните на своите дядовци, песни, които са се пеели десетилетия наред. Русев сподели и за едно от отличията на мъжката коледарска група - приз от Преглед на читалищата и пенсионерските клубове в София преди две години. Тогава комисията, в която са били Янка Рупкина и проф. Михаил Букурещтлиев, са изказали специални благодарности на изпълнителите от Стожер. НДТ

 

 


Сходни връзки

"ПЕСНИ И ТАНЦИ ОТ СЛЪНЧЕВА ДОБРУДЖА" - ПРАЗНИК НА БЪЛГАРЩИНАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди