изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:30 EEST
На 100 години почина последната от вида си гигантска костенурка от остров Ла Пинта    
Любопитно Самотният Джордж, последната от своя вид гигантска костенурка, почина преди няколко дни по неизвестни причини, съобщи Ройтерс, като се позова на информация от националния парк на Галапагос. Смята се, че възрастта на Джордж е около 100 години.

Символ на Галапагоските острови в Еквадор, Самотният Джордж бе последният представител на подвида гигантски костенурки Geochelone abingdoni от остров Ла Пинта. Учените се опитват да го накарат да се чифтосва от 1993 година, но опитите останаха напразни, което е и поводът за прякора на животното.

Смята се, че гигантските костенурки могат да доживеят дори до 200 години, а най-високата регистрирана достигната възраст е 152 г. Тъй като Джордж бе доста под старческата възраст, парковите служители ще изследват тленните му останки, за да установят причината за смъртта.

Галапагоските острови са били населявани от хиляди гигантски костенурки, но през ХVІІІ и ХІХ век пиратите и моряците са използвали архипелага за спирка за отдих, като ловели огромно количество от тези животни за храна и мазнина. Дори след спирането на лова, привнесените видове, като свине и кози, продължили да стесняват обитаемата среда на костенурките.

Подвидът на Джордж бил смятан за напълно изчезнал, преди мъжкарят да бъде намерен на остров Ла Пинта през 1971 година. Самотното същество било взето за отглеждане с надеждата да се чифтоса с някоя женска от генетично близък подвид и да се получи поне хибридно потомство. За съжаление надеждата не се оправда и след като повече от 30 години Джордж споделяше дома си с 4 женски, той не успя да оплоди техни яйца. През 2001 г. Ерика Бък от фондация "Чарлс Дарвин" сподели пред "Нешънъл джиографик", че Джордж "не показва никакъв сериозен интерес" към женските и че "си преживява сам със себе си". http://www.tvevropa.com

 


Сходни връзки

На 100 години почина последната от вида си гигантска костенурка от остров Ла Пинта | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.56 секунди