изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:31 EEST
ЛЕТИЩЕ БАЛЧИК ЗАГУБИ БИТКАТА С ВАРНА?    
НовиниРехабилитацията на пистата за излитане и кацане на варненското летище, както и строителството на нов летищен терминал, който трябва да бъде готов за следващия туристическия сезон, са обезсмислили трансформирането на авиобазата в Балчик в гражданско международно летище, както настояваше премиерът. Това става ясно от отговорите на въпроси, които "Дневник.bg" изпрати до Министерството на транспорта (МТ) и летище София, съобщава изданието.

"Изграждането и модернизацията на летателното поле и на обслужващата летищна инфраструктура на летище Варна (като основен конкурент на летище Балчик) наложи да се прецизира оценката относно влиянието му в преразпределянето на самолетодвиженията и пътникопотока", пише в предоставената от двете ведомства информация.

Трансформацията на авиобазата край Балчик беше превърната в топ приоритет на правителството лично от премиера. На 6 юли м.г. по време на заседание на кабинета си министър–председателят Бойко Борисов постави на министрите ултиматум.

„Дневник.bg" припомня, че на 3 май т.г., без в бившата авиобаза в Балчик да е вложен и лев от предвидените за реконструкцията й 40 млн. лв., след широка предварителна разгласа там кацна деветместен граждански самолет. Заради липсата на митническо и паспортно гише на летището обаче самолетът е прелетял най-напред от чешкото летище Рузине до Варна. Там пътниците са слезли за извършване на необходимите проверки. После пасажерите са качени обратно в самолета, за да се приземят повторно на около 40 км по на север - в Балчик, но този път официално и при подобаващо медийно отразяване.
"Полетът Варна - Балчик и обратно е вътрешен", потвърдиха и от летище София, като така на практика опровергаха информацията, че летището е приело "международен полет", както бе официално съобщено.
От отговорите на въпросите към двете ведомства, зададени от "Дневник.bg", става ясно още, че пистата на летището в Балчик е проектирана да приема единствено малки самолети с тежест не повече от 5.7 т, а това прави неизпълнима идеята на премиера там да бъдат приемани чартърни полети, изпълнявани със самолети от типа на "Боинг 747", като сегашната бъде само "отремонтирана" по думите му.
В информацията, предоставена от пресслужбата на МТ, се казва също, че "от гледна точка на срока за възвращаемост на (евентуалната – бел. ред) инвестиция в летище Балчик оптималният сценарий е тя да се позиционира във времето така, че експлоатацията на летището да започне през следкризисния период".
Съобщава се също, че "към настоящия момент към летището е проявяван интерес от частни инвеститори". НДТ/
dnevnik.bg

 


Сходни връзки

ЛЕТИЩЕ БАЛЧИК ЗАГУБИ БИТКАТА С ВАРНА? | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ЛЕТИЩЕ БАЛЧИК ЗАГУБИ БИТКАТА С ВАРНА?
Автор: Anonymous да 2012-07-05 @ 10:51 EEST
На обикновенният, човек му беше предварително ясно,че това няма да стане.
Не загуби летище Балчик а загуби "Умният премиер".

ЛЕТИЩЕ БАЛЧИК ЗАГУБИ БИТКАТА С ВАРНА?
Автор: Anonymous да 2012-07-09 @ 18:27 EEST
Mnogo jalko!Aaz 4akah da se pribiram ot 4ujbina i da kazam na Bal4ik???Umrq mi nadejdata sega.E,dano ot Sf ili ot Varna da moje sa Bal4ik pone da se leti.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди