изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:33 EEST
ПОСТАВЕНИТЕ ГНЕЗДИЛКИ ЗА ЛОВЕН СОКОЛ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО УСПЕШНИ    
ЕкологияОт Българското дружество за защита на птиците отчитат като изключително успешни поставяните от БДЗП метални гнездилки за ловен сокол. Както споделят от дружеството, те „се „разграбват като топъл хляб” от хищни птици”. И посочват, че възрастна мъжка черношипа ветрушка се е  настанила в гнездилката само няколко минути след поставянето й.


Близо 70% от поставените в България 147 метални гнездилки, „унгарски” образец, са вече заети от черношипи ветрушки. Около три от тях се е появил ловен сокол.

БДЗП поставя гнездилки за ловен сокол от 2008 г. насам и до момента сме монтирали общо 305 в цялата страна, но подобен случай досега не беше наблюдаван. Известно е, че при птиците има импринтинг и към обстановката около гнездото, т.е., малките „запечатват” изгледа около родното си място и после, когато дойде време те да се размножават, се стремят да намерят именно такова място. Напълно е възможно ветрушката да е излюпена в подобна гнездилка и появата на нова да й е подействала толкова неудържимо, че да кацне в нея само на 15-тина метра от слизащия по стълба човек.
Именно този биологичен механизъм е в основата на стратегията на БДЗП за спасяване на ловния сокол в България. Надяваме се точно по същия начин пораснали, но все още не намерили гнездо ловни соколи да „разпознаят” в някоя от нашите гнездилки родното си място и да го направят такова за поколения свои малки. Те биха били първите в България от 2007 г. насам, посочват от дружеството.
През юни 2012 г. БДЗП приключи монтирането на планираните 10 метални и 10 дървени гнездилки в Североизточна България в рамките на международния проект по програма Лайф+ „Опазване на ловния сокол в Североизточна България, Унгария, Румъния и Словакия” (LIFE09NAT/HU/000384). То е част от комплекса многостранни дейности, с които се цели създаване на максимално благоприятни условия за завръщането на този красив сокол в българската природа. НДТ

 


Сходни връзки

ПОСТАВЕНИТЕ ГНЕЗДИЛКИ ЗА ЛОВЕН СОКОЛ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО УСПЕШНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди