изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:30 EEST
„ТРЕНИРАНЕ НА УСПЕШНИ РОДИТЕЛИ“ ВЕЧЕ И В ДОБРИЧ    
Интервюта

Успешен родител ли съм? Направих ли всичко така, че моите деца да се чувстват разбрани и обичани? Удовлетворен ли съм от взаимоотношенията с децата си? – Това са все въпроси, които всеки родител си задава не един път. Жулиета Иванова –майка на две пораснали деца - на 24 и 30 г. и Зорница Иванова – млада майка на 2-годишен син, намират ключа за пълноценни и хармонични взаимоотношения в практическата програма на д-р Т. Гордън “Трениране на успешни родители“. Въодушевени от идеите за успешно родителство, те решават да организират практическия семинар в Добрич като първа изява на учредения от тях Клуб за деца и родители „Усмивки“.

 



-      В Добрич предстои да се проведе практически семинар „Трениране на успешни родители”,който се основава на алтернативния подход към децата, създаден от д-р Томас Гордън. Бихте ли споделили повече за „Моделът на Гордън”! Каква е неговата концепция? 

-      Ж. И. Същността му може по-лесно да бъде разбрана чрез кредото на д-р Гордън за взаимоотношенията. В основата на философията за родителство е убеждението, че децата не са лоши, палави или проблемни, а просто поведението им е начин да задоволят своите нужди в определен момент. Бебето плаче защото е гладно, четиригодишното дете бърка в кутията с боя и я разлива на килима, защото иска да си играе и му е интересно, а тийнейджърът се  прибира по-късно от определения му час просто защото чувства нужда да бъде с приятелите си.  Децата имат право да задоволяват своите нужди, родителите – също. Именно при сблъсъка на нуждите се поражда конфликта и взаимоотношенията се влошават. 

-      С какво „Моделът на Гордън” е по-различен от другите теории за отношенията дете-родител? 

-      З. И. Моделът Гордън е набор от комуникативни умения. Усвоили ги веднъж, родителите ще могат успешно да повлияват и регулират поведението на децата си. Това е подробен план за следване, чиято същност е златното правило: “Отнасяй се с другите така, както искаш те да се отнасят към теб“. 

-      Как работи програмата? 

-      Ж. И. Програмата  „Трениране на успешни родители” не е лекционен курс, а практическа подготовка в рамките на 30 учебни часа, с последователна структура. По достъпен и интересен начин участниците  усвояват уменията и практическите задачи. Тя е баланс между инструкторски презентации, групови дискусии, лично  споделяне и дейности за изграждане на умения. 

-      Какви практически умения ще придобият участниците? 

-      Ж. И. Участниците в ТУР  ще придобият шест ключови умения:  

• “Как да разберем кой притежава проблема“, за да разбират и да се справят с проблеми.

“Активно слушане“, за да дадат  възможност на техните деца и другите да решават собствените си проблеми. 

“Аз-послания“, за да конфронтират неприемливото  поведение на децата и другите, което да  доведе  до промяна  на  поведението им

“Превключване на скорости” за преодоляване на противопоставянето на промяната.
“Метод III” за разрешаване на конфликти с децата и другите, така че и двете страни да са доволни от решението

“Сблъсък на ценности” за справяне със  сблъсък на  ценности с  децата  и другите . 

- Какво е основното,което ще научат родителите от програмата? 

- З. И. Според  д-р Томас Гордън, програмата Т.У.Р.  учи родителите да могат да говорят  на  децата си така, че те да слушат и да ги слушат така, че децата  да им говорят. Родителите ще могат да  помагат на децата си да променят неприемливото поведение и да се почувстват наистина разбрани. Програмата дава умения за разрешаване на конфликти и проблеми в семейството, така че никой не губи, а проблемите са разрешени. 

-Кои са обучителите? 

- Ж. И. Т.У.Р. се преподава от сертифицирани инструктори от организацията на д-р Гордън – Gordon Training International под методологическото ръководство на оригиналната програма Parent Effectiveness Training /P.E.T./. 22-ма сертифицирани инструктори от цяла България  преподават  оригиналната програма ТУР на д-р Томас Гордън, преведена на български език и адаптирана за българските условия и действителност.  В Добрич обучението ще се води от Кремена Ненкова -  психолог, лицензиран обучител. 

-      Реализиран ли е практическият семинар в други градове у нас? 

-      З. И. Да. Организацията е сертифицирала обучители в 7 града в страната – Бургас, Варна, София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново и Габрово, като вече се провеждат семинари и в Горна Оряховица и Пазарджик, с над 1000 участника.От 25 юли 2012г ще стартира и в Добрич 

-      Според Вашите наблюдения, каква част от съвременните българи се определят като добри родители и признават ли си неуспехите в отношенията с децата? 

-      Ж. И. Всички ние се стремим да бъдем най-добрите родители. Понякога обаче се оказва, че прекалената либералност или твърдата дисциплина на са най-правилния подход и стават причина за конфликтите с децата ни, за тяхното отдалечаване от нас. Доктор Гордън набляга не толкова на признанието на неуспеха в отношенията с децата, колкото на желанието да потърсиш нови умения за комуникация с тях. 

-      Съвременните деца налагат ли по-различен родителски подход? 

-      З. И. Определено днешните деца са много по-изразителни и с желание  за  себеизява и независимост, с постоянен стремеж да се противопоставят,което все повече провокира   притеснение у родителите, че старите методи не действат. Ето тук на помощ идва златното правило на д-р Гордън: “Отнасяй се с другите така,както искаш те да се отнасят с теб“ - и това е ключето...с любов и уважение. 

-      Наученото в рамките на семинара само в полза на  отношенията родител-дете ли ще е и ли ще дава възможност да се подобри комуникацията и с останалите членове на семейството и обществото въобще? 

-      Ж.И. „Моделът на Гордън” първоначално е използван за подобряване на отношенията между родители  и деца, а  впоследствие е развит и прилаган като общовалиден метод за подобряване на всички видове човешки взаимоотношения, в цял свят. 

-      Кога започват семинарите в Добрич? Къде и как ще се провеждат, кой има възможност да участва в тях?

-      З. И. На 16 юли от 18:00 ч. в Овалната зала на читалище „Й. Йовков” /вход за Куклен театър/ имаме удоволствието да ви поканим на ПЪРВАТА  ПРЕЗЕНТАЦИЯ С  ДЕМОНСТРАЦИЯ НА ПРАКТИЧЕСКИЯ СЕМИНАР “ТРЕНИРАНЕ НА УСПЕШНИ РОДИТЕЛИ“ в гр. Добрич. Поканили сме Дарина Георгиева, представител на Институт Gordon Training International за България, и Кремена Ненкова – психолог и  сертифициран инструктор за Варна по програмата „Трениране на успешни родители”. Те ще представят основните проблеми, разисквани по време на семинара и ще разиграят ролеви игри и ситуации от ежедневието на детето и родителя. Участниците в презентацията на 16 юли 2012 г ще имат възможност да си закупят книгата “Трениране на успешни родители“ от д-р Т. Гордън на преференциална цена. 

Програмата Т.У.Р. е подходяща както за родители на малки деца, така и за родители на деца в училищна и тийнейджърска възраст, приложима е за семейства от всеки етнически и културен произход, както и за организации, работещи с деца и младежи. 

В Добрич практическият семинар „Трениране на Успешни Родители” стартира на 25 юли 2012 г.  от 18 ч. в читалище “Й.Йовков“. Повече информация можете да получите на тел:0899163427 или e-mail:detsairoditeli@gmail.com 

НДТ

 

 


Сходни връзки

„ТРЕНИРАНЕ НА УСПЕШНИ РОДИТЕЛИ“ ВЕЧЕ И В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди