изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:01 EEST
Брюксел ни пита за 91 дела    
Европейски съюз

Справка за общо 91 дела са поискали експертите от Европейската комисия, докато работят по мониторинговия доклад. Документът трябва да е готов до 18 юли и вероятно черновата му ще пристигне у нас само ден-два по-рано. Така е - европейците вече имат горчив опит от изтичане на информация, натрупан в работата им с българските институции.



Но и самият доклад тази година е по-различен, тъй като е за 5-годишен период - от 2007 г. досега. Две от наблюдаваните години са на правителството на Сергей Станишев, другите три - на Бойко Борисов. Затова - когато управляващите настояват докладът да е честен и обективен, те се надяват да е отбелязана разлика между предишния и сегашния кабинет.

Без да има връзка с доклада, тази седмица у нас пристигат петима магистрати от Германия, Испания, Италия, Холандия и Франция. Те трябва да установят по какви причини обвинението се е провалило по 5 дела или защо те се бавят прекомерно. Процесите са по "Софийски имоти", за източване на европари от Марио Николов, за оправдания шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев, за осъдените Братя Галеви и невинните братя Маргини. Отсега е почти сигурно, че ЕК ще цитира тези случаи, а по тях не се вижда нещо положително.

С други думи - ако докладът е честен и обективен, той ще е и силно критичен към съдебната система, борбата с организираната престъпност и корупцията в България.

Стари, но златни в списъка

Преди предстоящия доклад Европейската комисия е поискала от ВСС информация за няколко стари случая. Не е ясно дали Брюксел пак пита за тях, защото ще даде оценката си за свършеното в борбата с престъпността и съдебната реформа през последните 5 години, или просто не е задоволен от предишните отчети.

Така за пореден път е изпратена информация за оправдателните и условната присъда на бившия шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев. Той беше подсъдим за престъпления по служба, длъжностно присвояване, безстопанственост и неизгодни сделки, а финалът на делата срещу него беше докладван още през 2011 г. От Брюксел пак са поискали и информация за приключените още през 2009 г. дела срещу Максим Стависки и бившата финансистка на Висшия съдебен съвет Илияна Накова. Фигуристът получи две години и половина условно за това, че уби млад мъж и осакати за цял живот Мануела Горсова. Накова пък беше подсъдима за това, че на морето опитала да подкупи полицаи с три двайсетолевки. Делото завърши с пробация, принудителен труд и глоба. В списъка е и присъдата по делото за убийството на студента Мартин Борилски в Париж, за което бяха осъдени Георги Желязков (на 17 г. затвор) и Стоян Стоичков (на 19 г. затвор). Присъдата им е в сила от август 2010 г.

Забравени убийства на знакови дела

Точно 12 неразкрити убийства и два знакови опита за покушение, останали с етикета "неизвестен извършител", ще бъдат взети предвид от Еврокомисията в оценката за борбата с престъпността у нас.

Най-старият атентат в списъка на Брюксел е убийството на прокурора Николай Колев отпреди 10 години. Извършителят не е ясен, но разследването не е спряно и от 2009 г. се води активно. За последно по него новини се чакат другата седмица, докогато е удължен срокът му.

Още по-незавидна е съдбата на разследванията за убийствата на създателя на "Мултигруп" Илия Павлов (2003 г.), на сочения за бос на контрабандата Иван Тодоров-Доктора (2006 г.), на бившата шефка на столичната митница Шинка Манова (2005 г.). Всички те са спрени, а това на Павлов не е възобновявано от 8 години.
Убийството на банкера Емил Кюлев също е в списъка на студените досиета и няма информация, че ще бъде размразено, въпреки изявленията на вътрешния министър Цветан Цветанов, че се работи по версията Кюлев да е жертва на разкритата банда "Килърите".

Все още никой не знае защо през ноември 2007 г., в навечерието на предишните местни избори, беше убит велинградският бизнесмен Бончо Запрянов. Нито пък кой застреля Емил Дамянов в столичния кв. "Обеля" и касоразбивача Йордан Цонков-Джиджи в "Люлин" през 2009 г. Спряно е и разследването на свързвания с убийството на Джиджи атентат срещу Кирил Попов. Мъжът беше разстрелян с автоматично оръжие на тиха уличка в кв. "Борово".

Разследването за смъртта на писателя с уклон към престъпния свят Георги Стоев е в девета глуха и от април е спряно. Това за смъртта на "колегата му" радиоводещ Боби Цанков все още не е последвало неговата съдба и поне пред Брюксел е докладвано като текущо. По случая от първите дни на януари 2010 г. бяха обвинени братята Маргини, но по-малкият Николай изчезна, и за убийството Цанков се издирва с червена бюлетина от Интерпол.

Атентатът срещу бизнесмена Манол Велев и побоят над журналиста Огнян Стефанов също са в графата неразкрити.

1000 лв. глоба за точени европари

Очаквано в списъка присъстват и дела за злоупотреба с еврофондове. По тях най-големият успех засега е глобата от 1000 лв., определена на Кристина Пейчева, дъщеря на Димитър Пейчев - бивш заместник-министър на земеделието от кабинета "Станишев".
Пейчева е обвинена, че е дала неверни сведения при кандидатстване за европари по Програмата за развитие на селските райони. Пейчева обжалва.

Изкъсо се следят и делата срещу бизнесмена Марио Николов за източване на пари от програма САПАРД и изпирането им. На първа инстанция той има две осъдителни присъди - от 10 и 12 г. затвор. Подсъдимият заедно с него за пране на пари бизнесмен Людмил Стойков бе оправдан. Но се чака произнасянето и на горните инстанции.

След седмица в Софийския градски съд (СГС) продължават други две от знаковите дела, свързани с европари. Едното е за безстопанственост срещу бившия шеф на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Ерман Занков, който е обвинен за злоупотреба със средства от ФАР. Делото му е висящо от две години. Гледа го настоящата шефка на съда Владимира Янева.

Наблюдава се и делото "Батко-Братко" срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев. На 17 юли - 4 години след началото на разследването, този процес почва от нулата.

Фиаското на мегаскандала в МВР

Прави впечатление, че евроекспертите се интересуват много от делата срещу висши полицаи. И преди предстоящия доклад те са поискали информация за четири случая, но всички те са от времето на тройната коалиция и краят им е пълно фиаско. В полезрението на Брюксел така и не е попаднало ново разкритие, станало повод за "изчистване на къщичката" на МВР.

Две от делата са срещу станалия известен с репликата "Ще си лапкаме" бивш зам.-шеф на ГДБОП Иван Иванов, наричан още Иван Рилския. Именно записани разговори на Иванов с бизнесмени за скъпи подаръци станаха една от причините за оставката на Румен Петков като вътрешен министър.

Първото дело срещу бившия антимафиот бе за превишаване на власт и съставяне на документ с невярно съдържание. То приключи с условна присъда още през 2009 г. По второто и същинско разследване - за злоупотреба с власт и служебно положение - не само че няма присъда, но и е прекратено като недоказано. Нещо повече - всички вещи, които според подслушаните разговори Иванов си е поръчвал като подаръци от бизнесмени - лаптоп за дъщерята и скъпа ловна пушка "Браунинг", вече са му върнати.
С оправдателна присъда завърши и делото срещу бившия шеф на Икономическа полиция Георги Радков, което беше свързано с това срещу Иванов. Радков отговаряше за изтичане на информация към престъпни групировки и злоупотреба с власт. Същите обвинения и същата съдба - пълно оневиняване, споходи и другия висш полицай, замесен в скандала с Иванов - бившият началник на Криминална полиция във Второ РПУ в столицата.

Галеви - големият (не)успех

Най-сериозната осъдителна присъда от 2011 г., която властите отчитат пред Брюксел, е тази срещу Ангел Христов и Пламен Галев.

Братя Галеви получиха по 5 години зад решетките като босове на банда за рекет в началото на месец май. Но изчезнаха точно в дните, преди да бъдат вкарани в затвора. Затова присъдата им трудно може да бъде отбелязана в графа "успехи". Всъщност самите власти у нас признаха, че очакват лоша оценка в доклада, веднага след като стана ясно, че двамата дупничани нямат никакво намерение да се предадат в най-близкото поделение на МВР.

При неуспехите трябва да бъде наредена и оправдателната присъда срещу братята Маргини като поръчители на 3 убийства.

Делото "Наглите" също е в списъка с дела, по които ЕК иска информация. Признаването на групата за виновна за отвличания обаче още е само на първа инстанция. Тепърва предстои ревизирането на присъдите от апелативния и върховния съд. А там понякога нещата коренно се обръщат. Така например се случи с процесите срещу бившата шефка на НАП Мария Мургина и енергийния бос Христо Ковачки. И двамата първо бяха осъдени, после - оправдани. Сега по казусите им се чака последната дума на върховните магистрати.

Министрите - почти невинни

През март 2012 г. бе оправдан бившият здравен министър от кабинета "Борисов" Божидар Нанев за сключване на 2 неизгодни сделки с ваксини.

Военният министър от тройната коалиция Николай Цонев бе окончателно оправдан по 3 дела, остана му едно. Социалната му колежка Емилия Масларова е още подсъдима. Но краят на процеса не се вижда, тъй като съдийката е в отпуск по майчинство.

Сагата на Вальо Топлото

Сагата на Валентин Димитров-Вальо Топлото би могла да пълни отчетите за ЕК още дълго време.

Четирите дела срещу бившия шеф на "Топлофикация София" от години се точат по инстанциите, а срещу Димитров все още няма влязла в сила ефективна присъда.
Най-сериозното му наказание - 14 години затвор, бе отменено на втора инстанция. Сходна е ситуацията и с друго мегадело - "Софийски имоти" , от което се разроиха няколко процеса.

Искат 5 г. затвор за бивша съдийка

Да лежи 5 години зад решетките при първоначален строг режим бившата шефка на Административния съд във Варна Анелия Цветкова. Това поиска вчера прокуратурата в Софийския градски съд.

Цветкова е обвинена, че е взела 10 000 лв. рушвет от бившия си любовник Стефан Стефанов, за да реши в полза на сина му три административни дела. Магистратката беше арестувана с белязаните пари в заведение в морската столица на 17 юли 2007 г. По-късно се оказа, че бившият приятел Стефанов е основният свидетел на прокуратурата, а арестът на Цветкова по негов сигнал до ДАНС. Според обвинението Стефанов настоявал срещу подкупа Цветкова да се произнесе в полза на страната, чийто адвокат е неговият син Георги Стефанов.

"Стефан Стефанов дал листче с номерата на трите дела на Цветкова", обясни вчера прокурор Любка Кръстева. После допълни, че съдийката си поискала за по-сложното дело 60 000 лв., а за другите две - по 2500 лв. Белязаните 10 000 лв. били вноска от цялата сума.

Пред съдиите Георги Стефанов нарече баща си "патологичен" лъжец и отрече да е плащал на съдийката.
"Стефан Стефанов е наранен и изоставен човек, който с всички средства цели да унищожи бившата си любима", обясни вчера адвокат Мария Даскалова.
Съдът ще прочете присъдата си в понеделник.

Цветанов научил за протеста от медиите

Вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че не знаел за безпрецедентния протест на съдиите заради уволнението на съдия Мирослава Тодорова. Научил това чак вчера след 9 ч сутринта от въпроси на репортери.

Цветанов отново отрече да има конфликт с Тодорова. И обясни, че "когато представляваш един съюз - това не е привилегия, не е имунитет. Това е допълнителна отговорност", визирайки това, че Тодорова е шеф на Съюза на съдиите. Той допълни: "Откакто съм вицепремиер и вътрешен министър съм се натоварвал само с отговорности".
МВР шефът се съгласи с премиера Бойко Борисов, че уволнението е "провокация" преди доклада на Брюксел. После оправда решението на ВСС с аргумента, че "всички сме равни пред закона" и всеки, който е възпрепятствал "обективното и справедливото правораздаване в разумни срокове", трябва да си понесе отговорността. И изброи пак греховете на Тодорова по три дела, едното от които било за отвличане.

По-късно гръмна скандал между Цветанов и опозицията в парламента. Лидерът на ДСБ Иван Костов отхвърли версията на властта за "провокация" от ВСС: "Провокаторите са премиерът и дясната му ръка Цветанов, чиито цели са да прехвърлят своята отговорност за жалкото състояние на съдебната система върху отиващия си и силно компрометиран ВСС. И второ - да внушат страх от бъдещи репресии". Костов припомни, че Тодорова е уволнена за забавени мотиви по 3 дела, а шефката на СГС и приятелка на Цветанов Владимира Янева с 43 сходни нарушения се размина със забележка.

Вбесен, Цветанов пак отрече да се е месил в решенията на ВСС, който бил избран от предния парламент, и обвини Костов лично, че 20 години оказвал политически натиск в съдебната система. Повтори и, че "тежката престъпност е проникнала във всички партии". "Знам, че ме мразите", отсече Цветанов.

Лютви Местан от ДПС пък поиска списък на всички съдии с просрочени дела, колкото и да е "печална истината". "Няма нищо по-опасно от съмнението, че някой иска да подчини съдебната власт, а съдии да протестират заради политически натиск", каза Местан. http://www.trud.bg/

 


Сходни връзки

Брюксел ни пита за 91 дела | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.62 секунди