изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:58 EEST
Земята получава днес мощен магнитен удар    
НовиниМощното изхвърляне на плазма от Слънцето, което стана в четвъртък, може да предизвика днес силни геомагнитни смущения на Земята, предупредиха вчера експерти от Лабораторията на НАСА за прогнози на космическото време (Space Weather Lab). Изригването е станало от видимата страна на Слънцето.

По мощност то се отнася към максималната категория рентгенови излъчвания от клас Х. Такива изригвания възникнат в резултат на "късо съединение" при пресичане на силовите линии на слънчевото магнитно поле. Източник на изригването е била активната област на Слънцето, т.е. групата слънчеви петна от относително тъмните области, където на повърхността излизат силовите линии на мощното магнитно поле номер 1520. Областта в момента на изхвърлянето на частиците е била разположена на централния меридиан срещу Земята в най-силно геоефективния сектор, обясняват от НАСА. Изхвърлянето на плазма е продължило около два часа. Магнитната буря може да се отрази на състоянието на хора със сърдечни заболявания.

http://paper.standartnews.com/
 


Сходни връзки

Земята получава днес мощен магнитен удар | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди