изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:43 EEST
Автомобилите ще се движат със запалени фарове през цялата година    
НовиниВече през цялата година автомобилите ще се движат с включени фарове през деня, реши парламентът. Досега на светлини водачите караха от ноември до март. Над 700 млн. лв. ще струва на българите шофиране с включени фарове, изчислиха от Синята коалиция.

Решението да се кара на фарове и през лятото дойде, след като депутатите приеха на второ четене текстове от промените в Закона за движение по пътищата, предаде БТА.
От опозицията се обявиха против с аргумента, че карането на фарове хаби гориво и замърсява въздуха. Управляващите обаче посочиха, че така ще се повиши безопасността на пътя.

Димитър Чукарски, Румен Такоров и Ремзи Осман поискаха текстът да отпадне, но предложението им не беше прието.
Независимият Чукарски посочи, че този текст е безпрецедентен за нашата географска ширина. "При нас няма сумрак, а изгарящо сахарско слънце", коментира той. Според него в момента регламентацията е съвсем нормална, а промяната би довела единствено до допълнителни изисквания и главоболия за гражданите.

Димитър Лазаров от ГЕРБ се съгласи с аргументите и добави, че "хилядите слънца" по пътищата, ще излъчват и голяма топлина.
Колегата му от управляващата партия Веселин Давидов обаче посочи, че няма резон да се делят страните на северни и южни, защото навсякъде се здрачава.
По думите му целта да се намалят жертвите на пътя.

Иван Иванов от Синята коалиция коментира, че резултатът от тези промени ще бъде защитата на корпоративни интереси. Той изчисли, че 750 млн. лева годишно ще струва повишеният разход на гориво заради целогодишно включените фарове.

Председателят на комисията по транспорт Иван Вълков заяви, че тази цифра не е вярна и отбеляза, че разходът ще бъде 28-32 грама средно увеличение на разхода на гориво на 100 км. Той посочи, че предложението цели да се повиши сигурността по пътищата, защото точно в часовете рано сутрин и в късните часове по здрач стават основната част от катастрофите.

Асен Агов от сините обаче изчисли, че при средно 30 грама допълнителен разход на гориво, общо гражданите ще бъдат натоварени с още 156 000 лева на 100 км.

Парламентът прие и текст, с който задължи велосипедистите да ползват светлоотразителна жилетка извън населените места през тъмната част на денонощието и при намалена видимост. Този текст също предизвика дискусия в пленарна зала.
Димитър Лазаров от ГЕРБ поиска велосипедистите да носят светлоотразителни жилетки и в населените места.
Предложението му беше подкрепено от Ремзи Осман от ДПС, според когото в града карането на колело дори е по-опасно.

Цветомир Михов от ГЕРБ обаче даде пример, че ще се затрудняват хората със задължението да носят светлоотразителна жилетка и в града.
Според него, когато някой отива на работа с велосипед, ще трябва да носи жилетката си, както и ще има проблем, ако е взел велосипед под наем.
Така изискването ще ваши само извън населените места. www.dir.bg

 


Сходни връзки

Автомобилите ще се движат със запалени фарове през цялата година | 9 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Автомобилите ще се движат със запалени фарове през цялата година
Автор: Anonymous да 2012-07-21 @ 16:23 EEST
Eб@ х ги в гъз@ тези л@ йн @ редки! Постоянно включени фарове означава през вечер да зареждам акумулатора на жената.  Слънцето се изблещило, те фарове ще искат. Не знам, но тези управляващи нещо почнаха да не си знаят парите и прислугата. Да не започне да ги сваля сопата от клона.
Автомобилите ще се движат със запалени фарове през цялата година
Автор: Anonymous да 2012-07-23 @ 00:18 EEST

Няма да е лошо в скоро време да ги свали сопата от клона наистина. Самозабравиха се тия гербаджии. Аман от малоумници сред тия управляващи.

Автомобилите ще се движат със запалени фарове през цялата година
Автор: Anonymous да 2012-07-23 @ 21:04 EEST
Лично мое мнение е че така катастрофите ще намалеят.Няма да се охарчим кой знае колко в сравнения -спада на загиналите по пътищата.Един човешки живот струва повече от ругатните на 1-вия коментар...
Автомобилите ще се движат със запалени фарове през цялата година
Автор: Anonymous да 2012-07-24 @ 00:24 EEST
Определено е хубаво извън населените места, да се кара на фарове, но да се кара на фрове в населените места, където в повечето случаи има ограничение 40 км. е пълна малоумщина.
Автомобилите ще се движат със запалени фарове през цялата година
Автор: Anonymous да 2012-07-24 @ 11:56 EEST
№3, ако човешкият живот се спасяваше с фарове щеше да е много добре. Мислене трябва и тренираност в преценката. И разбира се тия пътепоказатели да не се държат за украса. Дори във Варна виждам, как масово като се вземе лента за наляво/дясно и не се включват мигачите. Ами ако някой не знае коя лента закъде е? Гост на града да речем... Тъй че законът си е закон, но човещината е тази, която ни пази.

Карането на фарове ще подпомогне продавачите на автоламби и акумулатори. Но нищо. Нека да рупат ляп хората. И те душа носят... Преживели сме какво ли не, ще преживеем и някоя друга глоба за изгорял от пека фар. Щом е за наши санародници...

Автомобилите ще се движат със запалени фарове през цялата година
Автор: Anonymous да 2012-07-25 @ 20:26 EEST
4e koi go spazva tova ograni4enie 40km/h?
Автомобилите ще се движат със запалени фарове през цялата година
Автор: Anonymous да 2012-07-26 @ 16:56 EEST

дрън-дрън!

Автомобилите ще се движат със запалени фарове през цялата година
Автор: Anonymous да 2012-07-29 @ 20:46 EEST
В доста ЕВРОПЕЙСКИ страни го ПРЕМАХНАХА правилото-закон и вече НЕ КАРАТ през ЛЯТОТО със ЗАПАЛЕНИ ФАРОВЕ  , Разбраха че не е свързано с Катастрофите и Катастрофите си останаха приблизително същите че дори и има увеличение на катастрофите след включване на Фаровете на Постоянен режим на работа,Наще *умни* управляващи-крадци не са достатъчно образовани за да четът европейските закони и да се поучават от тамкашният опит,  целта пред управляващите-крадци е някаква*скрита*кражба и затова е *необходима* тази поправка в закона.Партия ГРОБ/герб ще оправи всички ви.


Автомобилите ще се движат със запалени фарове през цялата година
Автор: Anonymous да 2012-08-02 @ 11:58 EEST
Айде сега някой да каже кога го публикуваха в Държавен вестник. Гледам половината колеги не карат с фарове през деня.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди