изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:27 EEST
ДЕКЛАРИРАМЕ НИВИ ДО КРАЯ НА ЮЛИ    
ЗемеделиеДо края на месеца собствениците на земеделски земи, които ги обработват в реални граници, нямат договор за аренда или наем и досега не са ги обявявали в общинските земеделски служби, трябва да декларират земите си до края на месец юли, каза за НДТ директорът на областната дирекция „Земеделие” в Добрич Стилиян Митев. Той допълни, че по този начин собствениците правят своеобразна регистрация на имота, че ще го използват през следващата година.

Той обясни, че за земите, които са отдадени под наем и се обработват от земеделски кооперации и арендатори, ангажимент за декларирането им имат не собствениците, а тези, които ги обработват. Ако останат недекларирани земи или т.нар. „бели петна”, те ще бъдат разпределяни служебно между земеделските стопани, каза още С. Митев.

Изискванията, че собствениците на земеделска земя, които нямат доброволни споразумения с арендаторите за ползването на имотите им, до края на юли тази година трябва да заявят в общинските служби по земеделие, че ще обработват земите си, са разписани с последните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

В интервю пред БНТ зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова коментира, че това има за цел да откроят така наречените „бели" петна в общинските землища, които в момента не се обработват и биха могли да се предоставят на арендаторите срещу съответната рента.

След регистрацията на заявленията общинските служби ще знаят каква част от имотите се обработват от собствениците на земеделските земи и каква част остават необработваеми. „По този начин ще се пресекат случаите на незаконно изораване на ниви от недобросъвестни арендатори, възползвали се от факта, че собстветниците или техните наследници не живеят в землището и не могат да управляват имотите си“, коментира Боянова.

С тези заявления собствениците на практика ще обявяват дали сами ще поддържат земята в добро агротехническо състояние или ще я дадат под наем.

 Законът дава право общините да дадат тези имоти на наематели, като за целта се сключват служебни доброволни споразумения. Арендаторите плащат средната за даденото землище рента, която се събира по извънбюджетна сметка на общината и се предоставя при поискване от собствениците или наследниците на тези земи. Парите по тези сметки се съхраняват до три години, поясниха експерти.

За да могат земеделските служби да регистрират всички заявления, срокът за подаването им е в края на юли. Самата стопанска година влиза в сила от първи октомври, когато двете страни сключват доброволните споразумения за ползването на имотите до първи октомври на следващата година, припомнят от земеделското министерство.

Задължението за новите декларации не важи за вече сключените споразумения, чийто срок на действие е над една година, поясниха експерти.

Целта на законовите промени е да излязат на светло онези имоти, които се обработват от техните собственици, без да се регистрират. В тази група влизат и стопаните, които продават продукцията си на пазара, но избягват плащането на данъци, поясниха от асоциацията на собствениците на земеделски земи.

Чрез новия регистър администрацията ще има реален поглед каква част от имотите действително се обработват и се заявяват за получаването на европейски субсидии, припомни още зам.- министър Боянова. НДТ

 


Сходни връзки

ДЕКЛАРИРАМЕ НИВИ ДО КРАЯ НА ЮЛИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.54 секунди