изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-10-02 @ 02:30 EEST
Наказание 7 години и 6 месеца лишаване от свобода за измами ще търпи 56-годишен добричлия    
Ред и сигурност

7 години и 6 месеца лишаване от свобода ще изтърпи 56-годишният Злати Сл. Христов от Добрич, след като Окръжен съд – Добрич, потвърди наказанието, наложеното му от Районен съд – Балчик.Той е признат за виновен в това, че на 19.02.2010 г. в гр. Балчик, с цел да си набави имотна облага е възбудил заблуждение у гражданин на Каварна, че ще му продаде 1 500 литра дизелово гориво и с това му е причинил имотна вреда в размер на 1800 лв., като измамата представлява опасен рецидив. На 26.04.2012 г. Районен съд – Балчик, е осъдил Злати Христов на 5 години и 6 месеца лишаване от свобода при строг затворнически режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип. Първоинстанционният съд е групирал наказанието с тези, наложени му по 6 присъди на районните съдилища в Балчик, Варна, Разград и Айтос и е постановил да изтърпи най-тежкото – 5 години и 6 месеца лишаване от свобода. Районен съд – Балчик, е увеличил определеното общо наказание с 2 години.

Злати Христов обжалва присъдата пред Окръжен съд – Добрич, с аргумент, че наложеното му наказание е завишено и явно несправедливо. Той моли присъдата да бъде изменена като се намали наказанието.

Окръжен съд – Добрич след като провери обжалваната присъда, прие за установено, че на 19.02.2010 г. подсъдимият е посетил склада на Едноличен търговец в гр. Каварна. Той поискал да говори със собственика, обяснил, че кара цистерна с нафта и му предложил да му продаде гориво по 1,20 лв. на литър. За целта трябвало да отидат до гр. Балчик. Търговецът се съгласил да купи 1200 литра и повикал сина си. Поръчал му да вземе пари и да тръгне със своя автомобил и подсъдимия за горивото. В близост до Балчик, без да чуе звън на телефон, подсъдимият извадил мобилния от джоба си и съобщил по него, че всичко е уредено. После насочил водача на автомобила към автогарата на гр. Балчик и го накарал да спре до сграда с офиси. Обяснил, че там са офисите на шефовете му и поискал парите за нафтата, които трябвало да отнесе и да вземе фактура. Добавил също, че ще блокира колонката на бензиностанция. След като взел 1800 лв., подсъдимият насочил водача към бензиностанцията. Служител там му обяснил, че не знае за какво става въпрос. Купувачът се върнал до мястото, където оставил подсъдимия, но той не се появил. Разбрал, че е измамен и уведомил полицията.

При извършените оперативно-издирвателни мероприятия било установено, че извършител на деянието е Христов. Той е осъждан за измами, а престъплението, предмет на настоящия процес, е сторено в  изпитателния срок по наложени му наказания по присъди от 2006 г. от Районен съд – Сливен, и 2008 г. от Районен съд – Варна.

Окръжен съд – Добрич, споделя аргументите, с които първоинстанционният съд е  приел, че Христов е осъществил престъплението и е отхвърлил неговата защитна теза, че на същата дата се е намирал в друга област. Въззивният съд намира, че подсъдимият е съзнавал престъпния характер на деянието и е целял настъпването на вредоносните последици. Окръжен съд – Добрич, смята, че при определяне на наказанието Районен съд – Балчик, е отчел степента на обществената опасност на извършителя и деянието, както и всички смекчаващи и отегчаващи вината му обстоятелства. Втората инстанция приема, че правилно е отчетена високата степен на обществена опасност на престъплението измама, предвид нарасналия брой от този вид. Правилно е била преценена като максимално висока обществената опасност на извършителя, като са отчетени многократните му осъждания, няколко от тях за същото престъпление. Окръжен съд – Добрич, споделя становището на първата съдебна инстанция, че предвид упоритата престъпна дейност на Христов, осъществена за кратък период от време – 2010 г., наказанието му трябва да бъде завишено с 2 години.

Окръжен съд – Добрич, потвърди присъдата на Злати Христов като правилна и законосъобразна, постановена при спазване на закона.

Решението на въззивния съд не подлежи на обжалване и протест.

Злати Христов има средно образование, не е семеен, осъждан е.

 

27.07.2012 г.                                            Пресслужба Добрички окръжен съд

 


Сходни връзки

Наказание 7 години и 6 месеца лишаване от свобода за измами ще търпи 56-годишен добричлия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди