изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:45 EEST
СВЕТЪТ Е ОЛИМПИАДА - ХХХ ОЛИМПИСКИ ИГРИ В ЛОНДОН СА ОТКРИТИ    
Спорт  Игрите на ХХХ Олимпиада на модерната ера бяха открити в Лондон с помпозна и фантастична церемония, продъжила повече от три часа и половина. Режисьор на шоуто беше Дани Бойл, известен с работата си във филмите “Беднякът милионер” и “Трейнспотинг”.

Дълго пазената тайна – името на човека, запалил олимпийския огън на стадиона беше разкрита чак в края. Това не беше някоя популярна личност, а седем млади неизвестни британски спортисти. По този начин беше спазена традицията от 1948 г., когато олимпийският огън е запален от студент по медицина.
 
Лондон се превърна в първият град, приел олимпийски игри три пъти - 1908, 1948 и 2012 г. В британската столица за първи път в историята всички отбори участници имат и жени в съставите си.
 
Символичното начало на помпозната церемония беше дадено от Брадли Уигинс, който наскоро спечели “Тур дьо Франс”. Колоездачът удари най-голямата хармонично настроена камбана в света, с което даде началото на шоуто. Церемонията започна с представяне на Великобритания, нейната история и най-популярните спортове, които са родени на Острова.

Британската кралица Елизабет ІІ беше изведена от Бъкингамския дворец от актьора Даниел Крейг, който е последният изпълнител на ролята на Джеймс Бонд. Двамата се качиха на хеликоптер, който се приближи до Олимпийския стадион и от там скочиха двама парашутисти (единият беше облечен като Елизабет ІІ), чиито парашути бяха с британския флаг.

След това кралицата се появи на трибуните на стадиона, а деца изпълниха британския химн. Под звуците на музиката на Майк Олдфилд бяха представени най-известните герои от британската литература през вековете - от Алиса, през Мери Попинс, та чак до Хари Потър.

Лондонската филхармония изпълни популярната музика на Вангелис от филма “Огнените колесници”. На фона на мелодията актьорът Роуън Аткинсън, известен като Мистър Бийн, направи поредното си забавно изпълнение. Образът на комикът дори беше вграден в кадри от филма.

Точно 20 минути след полунощ българско време започна Парадът на нациите, при който спортистите от страните участници дефилират на стадиона. Той продължи близо час и половина. По традиция първа излезе делегацията на Гърция, а на края страната домакин - Великобритания. Българският тим премина под № 31 на стадиона. Родните спортисти бяха водени от Йордан Йовчев, който е единственият гимнастик знаменосец в Лондон. Всички делегации бяха съпроводени от британско дете, което носеше лавров лист, изработен от мед.

Традиционното пускане на гълъби на мира беше заменено от колоездачи, които носеха размахващи се криле. На тъмния фон крилата фосфорецираха, а велосипедите не се виждаха и колоездачите сякаш летяха на пистата.

В 2:20 часа сутринта българско време кралица Елизабет ІІ официално откри олимпийските игри. Официалният флаг на Международния олимпийски комитет с петте преплетени кръга беше изнесен от 8 души, сред които бяха Хайле Гебреселасие (лека атлетика), Бан Ки Мун (генерален секретар на ООН), Лейман Бауи (носителка на Нобелова награда за мир), Даниел Баренбой (музикант). На края към тях се присъедини легендарният боксьор Мохамед Али.

Таекуондистката Сара Стивънсън прочете олимпийската клетва на спортистите. Боксовият рефер Мик Бейси обеща защита на спортсменството и правилата от името на арбитрите. Британският треньор по ветроходство Ерик Фарел стори същото от името на своите колеги.

Дейвид Бекъм пренесе олимпийския огън по река Темза с моторница до стадиона, а оттам щафетата пое Сър Стивън Редгрейв. Легендарният гребец внесе факела на “Олимпийския стадион” през шпалир от 500 работници, участвали в изграждането на съоръженията. След него щафетата беше поета от седем млади британски спортни надежди. Именно те запалиха олимпийската чаша, която беше формирана от всички медни лаврови листа, внесени с всяка от делегациите от спортисти. В края тези листти се събраха и оформиха уникална огнена чаша, в която олимпийският огън ще гори до края на игрите в Лондон.
 
След запалването на олимпийския огън на сцената излезе легендарният музикант от “Бийтълс” Сър Пол Макартни, който изнесе кратко шоу, което завърши с "Добре дошли в Лондон". За изпълнението на песента “Hey Jude” се знаеше от началото на месеца и беше една от изненадите на организаторите, която бързо беше разкрита.


21.2.jpg

21.1.jpg

21.3.jpg

21.4.jpg

21.5.jpg

21.6.jpg

217.jpg

4.11.jpg

21.10.JPG

21.9.JPG

21.8.JPG
 


Сходни връзки

СВЕТЪТ Е ОЛИМПИАДА - ХХХ ОЛИМПИСКИ ИГРИ В ЛОНДОН СА ОТКРИТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди