изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-11 @ 09:08 EEST
НА 93 ПРОЦЕНТА Е ИЗПЪЛНЕН БЮДЖЕТА НА ТЕРВЕЛ ПРЕЗ ШЕСТМЕСЕЧИЕТО    
НовиниОбщина Тервел представи отчет за изпълнението на бюджета за първото полугодие на 2012 година. Това стана на последната сесия на Общинския съвет, която се проведе преди дни. От отчета става ясно, че шестмесечният план за общинските приходи е изпълнен на 93 процента. Най-добър темп на изпълнение има при данъчните и неданъчните приходи – съответно 125 процента и 115 на сто. 

 Събрани са 345 092 лв. от различни видове данъци, които фирмите и гражданите дължат на местния бюджет, и 545 184 лв. от наеми на общински земи, услуги, извършвани от общината и рaзпоредителни сделки с общинско имущество. Сумите не се различават съществено от същия период на миналата година. Тези средства се ползват за всички местни дейности – издръжка на детски заведения, медицински център, сметосъбиране и чистота, улично осветление, благоустрояване, ремонти на сгради на детски градини, кметства, културни прояви, социални услуги, подготовка на технически проекти, такси и разходи, които общината заплаща на държавни институции във връзка с дейностите си, издръжка на кметства и общинска администрация и др.

Общият процент на изпълнението на шестмесечни план е 93 процента, тъй като има забавяне в усвояването на средствата от субсидията за целеви капиталови разходи. Парите се осигуряват и разплащат, след като даден обект бъде изпълнен и приет за разплащане. Тази година основният обем ремонтни дейности ще се изпълняват през август и по тази причина сумата на изпълнението към края на шестмесечието е по-малка от планираното. Общината ще усвои тези средства за така належащите ремонтни дейности през август и септември. Към 30 юни общината разполага с общо 5 632 566 лв., получени като аванси за нейни европейски проекти. До края на годината по-голямата част от средствата ще бъдат разходвани за изпълняваните в момента проекти – пътища, читалищни сгради, водопроводни съоръжения.

Държавната субсидия за дейностите, свързани с децата е намалена с общо 97 997 лв. Причината е в намалелия брой на децата в детски градини, училища и ясли през тази учебна година спрямо предходната. С тези средства се намалява сумата за заплати в детски градини и ясли, както и издръжката на училищата, при които има редукция на броя ученици.

След като бяха анализирани нивата на приходи и разходи за първото полугодие, се стигна до извода, че трябва да бъдат осигурени допълнителни средства за сметка на събраните местни приходи, за да се извършат належащи ремонти на обекти в селата. За ремонт на ЦДГ в с. Безмер се заделят 18 000 лв., за сградата, в която се помещават детската градина и училището в с. Каблешково – 22 213 лв., за детската градина и кметството в с. Честименско – 10 000 лв., за училището в с. Нова Камена – 6 000 лв., за детската градина в с. Поп Груево – 10 000 лв. Всички изброени сгради имат нужда от обновяване на покривните си конструкции и от текущи ремонти на помещенията. За съжаление тези сгради са неефективни, тъй като са разчетени за много голям брой деца, но от десетки години не се ползва целият им капацитет. По този начин разходите за издръжката им са несравними с приходите и обществената полза от предлаганите в тях услуги. Най-големите детски заведения – тези в Тервел, не се нуждаят от основни ремонти, тъй като са в добро състояние след реновирането си през 2008/ 2009 г. При тях се извършва само освежаване и хигиенизиране на помещенията. НДТ

 


Сходни връзки

НА 93 ПРОЦЕНТА Е ИЗПЪЛНЕН БЮДЖЕТА НА ТЕРВЕЛ ПРЕЗ ШЕСТМЕСЕЧИЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди