изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 06:58 EEST
ИМА МУТРИЗАЦИЯ ПРИ СЪБИРАЧИТЕ НА ДЪЛГОВЕ ЗА МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ    
Новини

Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков се обяви категорично против този процес и заяви, че ще изпраща писма до мобилните оператори



Против мутризацията на събирането на задължения от клиентите на мобилните оператори се обяви председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. „Категорично съм против. Тъй като комисията няма право да се намесва в случая, тя може да е само медиатор. Затова изпратим писмо до операторите, защото това е бич”, заяви той във връзка със сигналите срещу действията на събирачи на дългове, каквито са получени и вчера в приемната в Добрич. Той посочи, че все по-често гражданите алармират за този проблем през последните месеци на много места в страната. „Когато клиентът има някакви задължения и се спазва законовата процедура, няма лошо. Но, когато законите не се спазват, става вече мутренско Аз съм против мутризацията на този сектор. Има законови форми за събиране на задължения – чрез съда, съдия-изпълнител, а не нелегално – уж съсед получил известието, а съседът не може да бъде открит, а накрая абонатът без да знае получава сметка, която вече е надута с два адвокатски хонорара. Така, оказва се, че за неплатени 5 лева, той има да плаща 500 лева. Някои фирми правят от това бизнес. Нямам нищо против, но искам този бизнес да е законен. Може от 20 фирми, които събират дългове, две да действат незаконно, но те опорочават целия бизнес. Затова трябва мобилните оператори, когато сключват договори с такива фирми, да има условия за нетърпимост за такива прояви”, каза Веселин Божков.

Приемна за граждани организира вчера Комисията за регулиране на съобщенията в Добрич. Жалващите се от мобилните оператори можеха да се срещнат с председателя на комисията Веселин Божков, с представители на териториалната дирекция във Варна, както и с председателя на регионалната структура на Комисията за защита на потребителите Илиян Станоев.

Това е 24-ата приемна, която комисията организира в страната. Данните на комисията сочат, че за миналата година са получени за цялата страна 5144 жалби, а само досега през тази година те вече са 3120. Това, от една страна, е малко обезпокоително, тъй като броят на жалбите не намалява, но от друга страна показва гражданска нетърпимост към някои нелоялни практики.

От началото на годината комисията е извършила 1007 проверки. В териториалната дирекция във Варна пък са постъпили 134 жалби, извършени са 244 проверки и са съставени 32 акта за административно нарушение.

В 80 на сто от случаите жалбите касаят преносимост на номерата. Друг, често срещан проблем, е претенции по непогасени задължение, въз основа на които операторите отказват преносимост на номерата. Констатирано е също, че на много места операторите не инвестират достатъчно в техника и покритието не е на достатъчно високо ниво.

За Добрич и областта в комисията са получени 41 жалби, от които 29 са за пренос на номера, 5 – за смущения на сигнала, некачествени услуги – 3 и за непредставена или забавена фактура – 4 жалби, каза Веселин Божков. Той посочи, че за цялата 2011 година в Териториалната дирекция във Варна, която обслужва и Добричка област, са получени около 500 жалба, по които са изготвени 600 констативни протокола и са съставени 58 акта, от които 70 на сто са за нарушение на процедурата за преносимост на номерата. НДТ

 


Сходни връзки

ИМА МУТРИЗАЦИЯ ПРИ СЪБИРАЧИТЕ НА ДЪЛГОВЕ ЗА МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди