изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:44 EEST
Как да се справим с летните жеги?    
Китай  Лятото е сезон, когато усещаме дискомфорт поради жегите.Често чувстваме силна жажда, загуба на апетит, лесно се изнервяме и изморяваме.Как да се справим с тези състояния и да понесем по-лесно жегите? Китайските лекари съветват да ядем повече храни, които разхлаждат и са с горчив вкус, като например мента, пелин, круши, аспержи и др.Освен това те препоръчват да втриваме ментово масло в определени точки или да разтриваме ръцете и краката си със студена вода. Ето какво би ни помогнало да преодолеем тези състояния:

1. Пийте разхладителни чайове

Чай от мента и лайка

Продукти: по 5 гр. мента и лайка.

Накиснете в топла вода за 20-30 минути билките.Прецедете и изпийте чая в продължение на деня. От този чай можете да пиете всеки ден.

Ментата отнема жегата, прояснява съзнанието, а лайката изчиства токсините и отнема огъня.

Чай от зелена соя и небет шекер.

Продукти: 15гр. зелена соя, 5гр. небет шекер

Сложете зелената соя в 600 мл. вода.След като заври, варете за 5 мин.на слаб огън.Прецедете и добавете небет шекера.Изпийте чая в рамките на деня.От тази отвара може да пиете всеки ден.

Зелената соя отнема топлината и излишната влага, утолява жаждата.Небет шекера подсилва Ин енергията и стомаха. Чай от пелин и женско биле

Продукти: по 5гр. пелин и женско биле.

Накиснете за 20-30мин. билките в 500мл.вода.Прецедете и изпийте чая в рамките на деня.Можете да пиете всеки ден от него.

Пелинът попдпомага уринирането и понижава температурата на тялото.Женското биле подсилва енергията Ци и подпомага отделянето на токсините от тялото.

2. Какво да ядем, за да ускорим секрецията на течностите в организма и да понижим температурата?

Крушите, бамбуковите кълнове и т.н. понижават температурата и овлажняват.Храните с горчив вкус като китайските броколи, бамбуковите кълнове и т.н. отнемат огъня и излишната влага, заздравяват далака и освежават.Доматите, сливите, джанките, цветът от каркаде и др. храни с кисел вкус помагат за по-лесно понасяне на жегата, подпомагат секрецията на течностите, стимулират метаболизма.

Нека да разгледаме малко по-подробно полезните свойства на крушите, доматите и сливите.

Крушите

Предполага се, че крушите са дошли в Европа от Близкия Изток.Хората са се лекували с тях от древни времена.Сока и отварата от тези плодове, както и листата им, утолявали жаждата при висока температура и треска.Те използвали крушата като противовъзпалително антибиотично средство.

Крушата повишава настроението, ободрява, премахва напрежението и има много положително въздействие върху организма.Тя е богата на фенолови съединения, които укрепват кръвоносните съдове и възпрепятстват развитието на атеросклерозата.Пресните, варените и печените круши са полезни при болести на дихателните пътища като бронхит, туберколоза, силна кашлица и др.

Крушата винаги се е смятала за една от най-полезните храни за храносмилателния тракт.Тя засилва перисталтиката на червата и нормализира изхождането.Затова е особено полезна при запек.Но все пак избягвайте да ядете круши на гладно.На Изток съществува поговорка, която гласи:"Ябълките сутрин са като роза за сърцето, но крушите сутрин са като отрова за него."

Оказва се, че крушите съдържат по-малко количество захар, затова са подходящи и за диабетиците.Те са богати на микроелементи, които активно участват в обмяната на веществата и затова са незаменими в диетичното хранене.

За мъжете е много полезно да ядат круши,, защото те са естествено профилактично средство за простата.

Круши се препоръчват и на страдащите от камъни в бъбреците или инфекция на пикочните пътища, защото те съдържат много калий, който помага за изхвърлянето от организма на излишната вода и готварска сол.Освен това те съдържат арбутин, който убива бактериите, предизвикващи възпаление на бъбреците и отделителната система.

Съдържанието на много калиеви йони подпомага нормалното функциониране на сърцето и мускулите, а органичните киселини подобряват метаболизма, стимулират дейността на черния дроб и бъбреците.

Киселите сортове круши укрепват стомаха и черния дроб, стимулират апетита, но трудно се усвояват от организма.Затова не се препоръчват на хората в напреднала възраст и страдащите от тежки заболявания на нервната система.

Доматите

Доматите са подходящо допълнение не само към изстудената ракия, а и за подсилване на организма.Те са идеално средство за подобряване на общото състояние при хората, които страдат от ниско ниво на кръвната захар.

Зрелите домати са богати на глюкоза и фруктоза.На активно спортуващите се препоръчва да смилат на прах семките им, защото са идеална добавка на протеини.

Освен това те съдържат хлор и сяра, които прочистват организма от натрупаните токсини.Хлорът стимулира черния дроб, а сярата го защитава от цироза.

Един домат на ден пази черния дроб в добро състояние.Освен това този зеленчук разтваря животинските мазнини и предпазва артериите от втвърдяване.

Доматът е богат на витамин С и Е, съдържа големи количества каротин, минерални соли, желязо, калий, калций, фосфор, флуор, мед, йод и цинк.Благодарение на съдържащия се калий в него излишните течности бързо се изкарват от организма.Затова доматите са полезно диоретично средство при лечение на камъни в бъбреците, хипертония и други сърдечни заболявания, както и при затлъстяване и захарен диабет.

Ако страдате от изтощение на организма, камъни в бъбреците, язва на стомаха и дванадесетопръстника, пийте по 1-2- чаши доматен сок всеки ден 30 минути преди ядене.

За тези, които имат сърдечно-съдови проблеми и нарушение на обмяната на веществата се препоръчва да изяждат по 200гр. пресни домати на ден.

При косопад може да опитате следната маска за коса: вземете 2-3 домата и ги смелете.След това нанесете кашата върху корените на измитата коса, помасажирайте и оставете за 10-15минути.След това измийте косата с топла вода.

Ако имате инфектирана рана, дръжте за 15 минути един узрял домат в слаб разтвор от сублимит.След като изчистите добре раната, поставете върху нея натопена в доматения разтвор четирислойна марля.Сменяйте превръзката всеки ден.

За да се предпазите от топлинен удар, пийте от следната напитка: сварете 1-2 домата, нарязани на парчета и добавете малко сол.Пийте напитката топла.

Сливите

За сливите се знае, че са полезни за перисталтиката и бъбреците.Но те съдържат калиеви соли, които спомагат за извеждането на водата и готварската сол от организма.Високото съдържание на калий, съчетано с благоприятното му съотношение с натрий е добра комбинация, която лекува редица болестни състояния.

Сливите са ценен източник и на желязо, калций, магнезий, фосфор, витамин В2 и каротин.Те са наситени и с много витамин Р, както и с пектинови вещества.

Ето защо сливата е подходяща храна и за хората, които страдат от атеросклероза и заболявания на пикочния мехур, както и за хипертониците.

И все пак най-осезаем си остава ефектът при хора, които се оплакват от лениви черва.Не забравяйте, че целулозата, която усилва перисталтиката на червата, е съсредоточена предимно в кожицата на сливите и по-малко в месестата част.

Колкото и да са вкусни и полезни сливите, все пак не прекалявайте с тях, защото могат да се проявят негативни ефекти като подуване на корема и болки, причинени от трудното смилане на плода.

Ето една рецепта за чай от сини сливи, хинап и корен от женско биле, който освежава, възстановява мускулите и еластичността на кръвоносните съдове, предпазва от прилошаване при пътуване с кола, полезен е за махмурлук, отнема огъня от черния дроб.Освен това тази напитка утолява жаждата и е полезна за далака.

Сварете 20гр. сливи, 10гр. корен от женско биле, 10 плода хинап и захар на вкус.

3. Накиснете пръстите си в студена вода.

Главните меридиани започват или свършват в края на пръстите на ръцете или краката.Ако накиснете за 3 минути в студена вода пръстите на ръцете, това ще ви помогне да понижите температурата на тялото, да отстраните излишния огън от меридианите, да успокоите нервите.Няма ограничение колко пъти на ден да го правите.

На върховете на пръстите на ръката завършват три ински меридиана,т.е. енергията по тях се движи от гръдния кош към ръката, и три янски меридиана, т.е. енергията тече от ръката към главата.В палеца завършва меридиана на белите дробове, от показалеца тръгва енергията по меридиана на дебелото черво, в средния пръст е краят на меридиана на перикарда, от безименния пръст започва меридианът на тройния нагревател, а кутрето е начало за меридиана на тънкото черво и край за меридиана на сърцето.

Пръст                             Меридиан                     Ин или Ян

Палец                           Бели дробове                       Ин

Показалец                   Дебело черво                       Ян

Среден                           Перикард                           Ин

Безименен               Троен нагревател                    Ян

Кутре Тънко              черво и Сърце                   Ян и Ин

Освен това ръката е като отражение на тялото ни, защото по дланта и горната част на ръката са разположени рефлекторни зони на цялото тяло.Ето защо, масажирайки ръката и всеки пръст, стимулираме целия организъм.

Ето и едно упражнение, което е лесно за изпълнение, не изисква никакви специални условия и е полезно за здравето.Може да го правите навсякъде и по всяко време.

Изходно положение: Седнете на стол с изправен гръб, не се облягайте на облегалката му, докато изпълнявате упражнението.Ръцете са отпуснати до тялото.Върхът на езика е на небцето зад горните зъби.Направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания, за да се съсредоточите и релаксирате цялото тяло.

Сгънете ръцете в лактите и ги повдигнете до хоризонтално положение, дланите са обърнати надолу, а очите леко притворени.

Сгънете последователно показалеца, безименния, палеца, кутрето и накрая средния пръст(2,4,1,5,3).

Сгънете показалеца надолу към центъра на дланта, колкото можете по-близо.Задръжте 20-60 секунди.След това бавно го изправете до изходно положение.Повторете същото с останалите пръсти.

След като изпълните упражнението с всеки един от пръстите, обърнете дланите нагоре и вдишайте дълбоко през носа.Издишвайки през устата, отпуснете ръцете от нивото на гърдите надолу с длани обърнато нагоре.Повторете това движение 3-5 пъти.

6. Пийте достатъчно вода.

Лекарите съветват да пиете достатъчно количество вода и да избягвате студените храни.

Яденето на студени храни, например директно от хладилника, пиенето на студени напитки може да навреди на стомаха, а и само временно ще ви разхлади, затова е по-добре да се пие топла вода.Китайците не пият студена води дори в летните жеги.

На тези, които прекарват повече време навън се препоръчва да изпиват по 2.5л. на ден, а тези, които стоят повече в затворени помещения- по 2л.Това ще подпомогне кръговрата на течностите в организма, ще разсее топлината.

http://bulgarian.cri.cn

ФЕЙСБУК-ГРУПА "БЪЛГАРИЯ-КИТАЙ"

 


Сходни връзки

Как да се справим с летните жеги? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди