изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:10 EEST
САМОДЕЙКИТЕ НА СТОЖЕР ВДИГНАХА НА КРАКА ПУБЛИКАТА НА ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ    
Култура Женската певческа група за автентичен фолклор при народно читалище "Свобода-1940" от добричкото село Стожер спечели приза за най-добро цялостно представяне на втория национален фестивал "Фолклорен избор". Той се проведе преди дни село Царевец, община Свищов. В продължение на четири дни близо 5 000 участници от цялата страна показаха своето майсторство в изпълнението на автентичен фолклор.

Форумът се организира и провежда по инициатива на кмета на селото и председателя на местното читалище. Участниците бяха оценявани от жури в състав: Юлия Цанкова - фолклорист и водещ на предаването "По нашенски" на БНТ, Гуна Иванова - народна певица и съорганизатор, Димитър Манов -  хореограф на ансамбъла на Строителните войски, и Даниел Спасов - народен певец, солист на "Мистерията на българските гласове" и автор и водещ на предаването "Иде нашенска музика" по БНТ.

Женската певческа група от Стожер се представи на 5 август. С много емоция самодейките споделиха, че след изпълнението им народната певица Гуна Иванова призова публиката да стане на крака, за да отдаде почит за доброто изпълнение и запазената автентичност на костюмите. Наградите на участниците бяха връчени на много тържествена церемония. Групата от Стожер грабна освен приза за цялостно представяне и награда на "Фолклор ТВ" - изготвяне на видеоклип. Самодейките получиха и покана за участие във фолклорното предаване на Даниел Спасов по БНТ "Иде нашенска музика".

Читалищният секретар на НЧ "Свобода-1940" в село Стожер Ярослава Василева с много задоволство сподели, че трудът и талантът на ръководителя на групата Стоян Маринов и 30-те самодейки е бил достойно оценен. Тя допълни, че участието на изпълнителките във фестивала се е осъществило благодарение на личните им средства, молбата им за частична финансова помощ от Общинския съвет на община Добричка дори не е била разгледана. НДТ

 


Сходни връзки

САМОДЕЙКИТЕ НА СТОЖЕР ВДИГНАХА НА КРАКА ПУБЛИКАТА НА ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди