изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:24 EEST
ЛЕКО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ РАЗЛЮЛЯ ШАБЛА    
НовиниЛеко земетресение с магнитуд от 2.6 по Рихтер бе регистрирано в петък вечерта в района на Шабла. Това съобщиха от Сеизмологичния център при Геофизичния институт на БАН, цитирани от електронни медии. Епицентърът на труса е бил в морето, пред брега на Шабла, с координати 43.42 на север, 28.57 източно и на дълбочина 9 км. Земетресението е станало в 22.55 часа.

Земетресение с магнитуд 3,4 по скалата на Рихтер беше регистрирано в събота сутринта на 133 км от София, съобщиха от Геофизичния институт към Българската академия на науките. Трусът е отчетен в 9:36 часа на територията на съседна Сърбия. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център епицентърът на земетресението се намира на 30 км северно от Куманово и на 1,5 км под земната повърхност, а магнитудът му е бил 2,7. Второ слабо земетресение бе регистрирано на територията на Сърбия и в 9.55 ч. същата сутрин. Земният трус бе с магнитуд 2,3 по скалата на Рихтер с дълбочина 15,8 км. Според Европейския сеизмологичен център епицентърът е на 134 км западно от София и на 27 км северно от Куманово.

Няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети.

Шабла е една от сеизмичните зони на територията на страната. В най-ново време най-силният трус беше на 5 август 2009 година, когато земетресението беше със сила от 5-а степен по скалата на Рихтер. Нанесени бяха сериозни материални щети. Тогава нарочна комисия от община Шабла установи, че има сериозни пропуквания и други щети върху 11 частни постройки, църквата, а най-много бе пострадала сградата на читалището в морския град, където имаше нарушения на носещата конструкция. Сред пострадалите от августовския трус през 2009 г. бяха Камен бряг и Каварна.

Земетресение с магнитут около 4,1 по скалата на Рихтер бе усетено във Варненския регион и през октомври м. г. Трусът, който бе в района на Шабла, бе усетен във Варна, Добрич, Каварна, а също и на територията на общините Девня, Провадия и Вълчидол. Епицентърът бе на около 60 км от Варна, на 26 км от Каварна и на 17 км от Черна вода, Румъния. Земетресението, усетено в Добруджа, бе с епицентър на 10 км дълбочина.

Добричка област попада в обсега на въздействието на земетресенията с огнище в планината Вранча в Румъния, твърдят специалисти. Най-известното земетресение с магнитуд 7.2 и дълбочина над 100 км. е от 4 март 1977 г. То предизвика разрушения и повреди на производствени, жилищни и обществени сгради, множество ранени и над 100 жертви в страната. Интензивността на земетресението в района на Свищов и Русе бе определена на VIII степен, а в североизточна България - VII. Влияния върху сеизмичната обстановка в областта оказват също и Горнооряховската сеизмична зона и огнището в района на Провадия, допълни специалистът.

Изготвена е прогнозна карта на сеизмично райониране на България, писа преди време НДТ. Съгласно нея на в зоната на IX степен по скалата на МШК се очаква да попаднат общините Шабла, Каварна и част от Балчик с над 40 населени места. В зоната с интензивност VIII степен могат да попаднат град Добрич, останалата част от Балчик, част от община Генерал Тошево и част от община  Добричка, а в зоната с интензивност VII степен - общините Крушари, Тервел, част от община Добричка и община Генерал Тошево с около 100 населени места. При така направената прогноза при силно земетресение най-сложна ще се окаже обстановката в общините Шабла, Каварна и Балчик. Най-големи щети ще има в гъсто застроените градски части, промишлените райони в градовете и местата със старо и несъобразено с противоземетръсните норми строителство. Освен прякото нанасяне на повреди и разрушения на сгради и съоръжения при земетресение се нарушава дейността на инфраструктурните системи - електро и газопроводи, водопроводни и канализационни мрежи, телефонни кабели, пътища и железопътни линии, посочи още специалистът. В резултат на земетресението могат да бъдат разрушени язовирни стени, които да предизвикат наводнения, могат да се активизират свлачищни и срутищни процеси, възможна е появата на приливна вълна цунами. НДТ

 


Сходни връзки

ЛЕКО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ РАЗЛЮЛЯ ШАБЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди