изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:13 EEST
Държавата ще продава много земя срещу компенсаторки    
ЗемеделиеДържавата обяви за продажба 154 хил. декара земеделски земи срещу компенсаторки. Заповедта за организиране на търгове в областните дирекции "Земеделие" е от петък, 17 август, което означава, че до дни може да се очаква да бъдат обявени парцелите, определени за продан.

Според "Капитал" това е най-големият подобен търг от седем години. Общо от 12 години насам, откакто съществува възможността да се купуват парцели от държавния фонд срещу компенсаторки, са продадени малко над 200 хил. дка земя.

Новината доведе до рязко поскъпване на компенсаторките, чиято цена достигна до 74 стотинки за номинал от 1 лв. От началото на годината досега стойността им е скочила с повече от 147%.
За момента е ясно, че само в София и Габрово няма да се предлагат земи от Държавния поземлен фонд за приватизация.

"Сега е моментът! Много правилен ход на министъра, макар и малко позакъснял", каза Борислав Петков, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, цитиран от Дарик Финанс.

Не всички коментари обаче са толкова позитивни. Миналата седмица стана известно, че фирми, свързани с "Винпром Пещера", очевидно разполагайки предварително с информация за предстоящия търг, са започнали отрано да изкупуват компенсаторки, което вдигна цената им, припомня още "Капитал".

През ноември миналата година Мирослав Найденов обяви, че е създал щаб, който да може да разработи вариант за реализиране на определени активи на земеделското министерство с цел увеличаване приходите в републиканския бюджет. Тогава той заяви, че един от възможните варианти е продажба на активи от Държавния поземлен фонд.
След последвалите обвинения от Националната организация на зърнопроизводителите обаче той заяви, че това е само хипотеза.
Държавата притежева 2.2 млн. декара, а по закон търговете са само срещу поименни компенсаторни бонове. Техният номинал в обръщение е около 300 млн. лв.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Държавата ще продава много земя срещу компенсаторки | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди