изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:55 EEST
Игор Кукле: В „Мосфилм” свирех за 84 копейки на минута, в Кралския оркестър в Кайро- за 500 долара на час    
Интервюта Игор Кукле е син на професор по музика и балерина. Роден е на 31 май 1961 г. в Нижни Новгород, Русия. Много добър валдхорнист, той е свирил в оркестъра на Мосфилм и Болшой театър в своята родина. Вече трета година Игор живее в България - в Черноморец и село Сърнево.

Дълги години животът му изцяло е посветен на музиката, но заболяване прекратява кариерата му на валдхорнист. Завършва мениджмънт и реклама в Русия, прави верига от магазини за дрехи в няколко големи руски градове… Един ден просто решава решава да смени динамичния живот в мегаполиса Москва с пасторалното спокойствие в чужбина. И избира България.  На първо място, заради езика, който е сходен с неговия, заради кирилицата, и не на последно място, заради приликата в голямата славянска душа на българите.

Игор заедно със свой приятел от Русия решават да купят стара овцеферма в село Сърнево. Отначало нямат и идея с какво точно се заемат. Игор - цял живот музикант и търговец, приятелят му Сергей Кривозубов- инженер от космическа станция „Байконур”.  Естествено, първата година  била трудна, но с времето и двамата се научили да се грижат за животните. Сега във фермата се отглеждат две породи- хиус и черноглави овце.

Днес стопанството на Игор има две крави, два коня, гъски, пуйки, патки, прасе, зайци. Работи по цял ден, от понеделник до петък. Произвежда творог(млечен продукт, близък по вкус на изварата)- традиционно руско ястие. „Тези млечни продукти, които правя в моята ферма, са предимно за руснаци в България, те купуват редовно от мен”, казва Игор Кукле. В неговата ферма се прави още сметана и масло по руски рецепти.

На два декара Игор отглежда домати, краставици, пипер… 125 плодни дръвчета растат в градината му- круши, сливи, череши, праскови. За кратък период от време валдхорнистът и бизнесмен се научава да се грижи за животни, да сади зеленчуци, да отглежда земеделска продукция.

През почивните дни Игор Кукле е в Черноморец, където живее семейството му, роднините и още 15 руски семейства. Там той репетира с групата си в Черноморец- Игор свири на синтезатор, групата има двама китаристи и барабанист. Всички са руснаци и имат намерение да запишат дискове с тяхна музика, за да я направят достъпна за хората в България.

Ето още какво споделя Игор Кукле:

Ти си израснал в  артистично семейство, как са преминали детството и младостта ти?

Баща ми е основател на първото училище за валдхорнисти в Русия, тогава СССР. Повярвайте, валдхорната е на- сложният музикален инструмент Завърших средното си образование в музикалното училище на баща ми и станах лауреат на националния конкурс за валдхорнисти за цяла Русия. Това се случи през 1980 г.

Същата година отидох да уча в Москва в класа на професор Рябинин, където след пет години завърших висшето си музикално образование. Майка ми беше балерина и спомените от детството винаги ме връщат в онези мигове, когато тя танцува на сцената, а баща ми свири в оркестъра. Имам и сестра, но тя не пое пътя на мама, а се изучи за юрист.

Разкажи нещо повече за валдхорната. Какви чувства изразява този музикален инструмент?

Горски рог - това буквално означава названието „валдхорна” в превод от немски език. Най-старият предшественик на валдхорната е древният животински рог, известен при всички народи. Съвременната валдхорна пее, подвижна е, може да изпълнява гамовидни пасажи, украшения, но съобразени с умерената й природа. Звукът й е мек, благороден, динамическата амплитуда е разнообразна и гъвкава.

Тембърът на валдхорната има изключителната способност да се слива с останалите инструменти и да добавя всеобхватност и пространственост на общата звучност. Неповторима е при създаване на приказна атмосфера и картинност.

В кои оркестри си свирил в Русия и по света?

Осем години работих в оркестъра на „Мосфилм”. Аз и моите колеги- музиканти озвучахме филми. Всеки ден сме пресъздавали чрез музика по една картина от филм. Повярвайте, това прави много филми за времето, през което работих в „Мосфилм”. Запомних едно: най- трудно се озвучават американските филми на ужасите!

В началото на 90- те години получих предложение да свиря в Берлинската филхармония- голямата любов на Херберт фон Караян. Отначало започнах като стажант, но бързо намерих своето място като музикант в основния състав на филхармоничния оркестър.

От композиторите Рахманинов много е обичал валдхорната. Класиците също също са писали музика за този инструмент- Моцарт, например, е написал четири концерта за валдхорна и оркестър, Хайдн- шест.

След Германия съм свирил в Белгия и Холандия за по една година. През 1994 г. заминах за Египет и там работих в Кралския оркестър на Хосни Мубарак цели три години. Там правихме записи за радиото непрекъснато, много се пее и много се свири в Египет. И заплащането бе много добро. Ако в „Мосфилм” получавах по 84 копейки на минута, в Кайро ми плащаха по 500 долара на час.

Как се оказа собственик на ферма в село Сърнево?

След като приключих с музикалната кариера и с търговията на дрехи, с моя баджанак обиколихме доста славянски страни, търсейки къде да се установим със семействата си. Посетихме Чехия, Словакия, Черна гора. Но когато дойдохме в България, аз разбрах, че тук ще остана да живея. И ето, вече трета година съм тук. И ми харесва, и съм щастлив.

Имаш ли пътеводна звезда?

Аз съм дълбоко религиозен човек, вярвам в Бог, православен християнин съм. Ръководя се в живота си по Божиите закони. И в Русия посещавах редовно църква и споделях с местния отец всички мои проблеми и радости. Сега ходя в църквата в Черноморец, намерих приятел там, добър служител, с когото разговаряме на библейски теми, за живота, за вечността. 

Интервюто взе Нели Желязкова

http://www.gramofona.com

Музикант от оркестъра на Мосфилм отглежда 380 овце в Сърнево

Завръща се интересът на чужденците към имоти в карнобатските села

 

Много добър валдхорнист, Игор Кукле е свирил в оркестъра на Мосфилм и Болшой театър. Вече трета година живее в България- в Черноморец и в карнобатското село Сърнево.

Роден е на 31 май 1961 г. в Нижни Новгород, Русия в семейството на професор по музика и балерина. Дълги години животът му изцяло е посветен на музиката, но след заболяване прекратява кариерата си на валдхорнист. Завършва мениджмънт и реклама в Русия, прави верига от магазини за дрехи в няколко големи руски градове. Докато един ден решава да смени динамичния живот в мегаполиса Москва с пасторалното спокойствие в чужбина. Избира България по много причини- заради езика, заради кирилицата, заради приликата в голямата славянска душа на българите.

В стопанството си в Сърнево, освен 380 овце, Игор отглежда и две крави, два коня, гъски, пуйки, патки, прасе, зайци. Работи по цял ден, от понеделник до петък. Произвежда творог (млечен продукт, близък по вкус на изварата)- традиционно руско ястие. „Тези млечни продукти, които правя в моята ферма, са предимно за руснаци в България, те купуват редовно от мен”, казва Игор Кукле. В неговата ферма се прави още сметана и масло по руски рецепти. На площ от два декара Игор отглежда домати, краставици, пипер. 125 плодни дръвчета растат в градината му- круши, сливи, череши, праскови. За кратък период от време валдхорнистът и бизнесмен се научава да се грижи за животни, да сади зеленчуци, да отглежда земеделска продукция.

През почивните дни Игор Кукле е в Черноморец, където живее семейството му, роднините и още 15 руски семейства. Там той репетира с групата си - Игор свири на синтезатор, групата има двама китаристи и барабанист. Всички са руснаци и имат намерение да запишат албум, за да  направят музиката си  достъпна за хората в България.

Въпреки че е попаднал случайно в с. Сърнево, Игор вече има приятели както в селото, така и в Карнобат. И докато Кукле е избрал региона, за да развива бизнес, много негови сънародници вече избраха карнобатските села за свой дом. Руснаци живеят и в Карнобат, и в Екзарх Антимово, Соколово .  Интернационалната картина на населението в община Карнобат се допълва още от: холандци, англичани, немци, арменци, шотландци, американци, сирийци, афганистанци, македонци и др. националности. Прави впечатление, че интересът на чужденците към закупуване на имоти в карнобатско бавно се завръща и вече няколко семейства са проявили интерес към къщи в Огнен, Смолник и други села.

http://karnobat.acstre.com

 


Сходни връзки

Игор Кукле: В „Мосфилм” свирех за 84 копейки на минута, в Кралския оркестър в Кайро- за 500 долара на час | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди