изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:38 EEST
Чип за 200 лв. сваля тока със 70 на сто    
Новини Чип сваля сметката за ток със 70 на сто. Поне така обещават тарикатите, които развиват доходоносен бизнес в Добрич за сметка на Енерго-Про (до скоро Е.ОН), научи „Монитор”. Тарифата им е 200 лева, а срещу тази сума електромерът отчита само 30% от консумираната енергия.

Новата шашма се предлага активно преди началото на зимния сезон. Най-атакувани с такива оферти са хората, живеещи в къщи, твърди пред „Монитор” източник, получил офертата. „Каза ми: даваш ми 200 лева, аз бърникам из електромера ти в 3 часа посред нощ, щото тогава няма кой да ме види, слагам ти чипчето и ти отчита само 30 процента от реалния ток”, обяснява тарикатът. В добавка се кълне, че

само германска техника можела да докаже шашмата

 енергото нямало такава.

На всяка улица в Добрич има поне по няколко домакинства, които масово крадат ток, установи проверка на „Монитор”. И то особено там, където електромерите все още не са на улицата, а са по домовете. На всичкото отгоре останалите съседи знаят кои са и ги посочват точно. „Тези отсреща и ония, другите, през три къщи, са прекарали кабели по таваните и през покрива са се вързали директно на стълба на улицата. Погледни що кабеляци има – то кабелни телевизии бол, интернет доставчици дал господ, не можеш разбра кой кабел закъде е. Ако нещо се накъса или даде накъсо, целият квартал ще изгори. Хората обаче зимата си ходят по потници и боси. Инкасатор не е стъпвал в къщите им. Като наближи време за отчитане на тока, лепват по едни големи табели с някакви цифри пред портите и това е”, гневно обяснява 45-годишна жена, пожелала анонимност.

На друга улица пък комшии сочат с пръст две къщи крадци. Едните купили камина – показно я разкарали из цялата улица, всички да я видят. Да, ама в двора им и в мазето им няма нито едно дръвце, нито пък парченце въглища. Другите пък разпространили по уличната партенка, че започват да се отопляват с нафта и уж купили няколко тона. Само дето всички знаят, че нямат нито една нафтова печка.

Магнит, стол и куче е най-масовият начин

за източване на енергото

Магнитът се лепва на електромера където трябва, под него е столът, който играе ролята на корпус за бързо реагиране, а кучето в двора е обучено да лае по особен начин при появата на инкасаторката. При възникване на такава ситуация песът се скъсва да лае, магнитът се сваля светкавично, а столът се прибира някъде. В края на юли съседка станала неволен свидетел на абсолютно неадекватна обстановка посред бял ден. Кучето било задрямало на сянка заради жегите, вратите и прозорците на къщата били разтворени, а всички печки и радиатори били включени и отоплявали. „Пооляхме се този месец, електромерът взе да отброява на минус, та затова включихме, да отчете нещо”, обяснила домакинята на изпадналата в потрес комшийка.

Една много малка част от „будалите”, както сами се определиха коректните ползватели на електричество, все пак подали жалби до Е.ОН в Добрич срещу крадците на ток и поискали проверки. Само дето такива не последвали. Източник от енергото обясни пред „Монитор”, че проверки не се правят, защото се изпълнява планирано изнасяне на електромерите на улиците. В момента на дневен ред бил един от големите жилищни квартали. А докато дойде ред на къщите, крадците ще точат ток на воля.
.
Коригират фактури с 24 000 протокола
Добромир Радушев

24 000 протокола за корекции на сметките за ток има в Енерго-Про (преди Е.ОН) от средата на 2009 г. Това заяви председателят на "Граждани за национален отпор срещу монополистите и контрол на администрацията" (ГНОМКА) във Варна Светослав Спасов. Само в морската столица гражданското сдружение води около 200 дела за надвзети суми, а за цяла Североизточна България делата са над 1000. Характерното в повечето случаи е, че основанията за исканите от гражданите суми са за „възможно нерегламентирано ползване на електроенергия”, а не за кражба, коментира юристът.

Над 60% от кражбите на електроенергия на територията на Североизточна България, обслужвана от Енерго-Про., са регистрирани във Варна и нейните околности, твърдят от дружеството.

В повечето случаи в тях са замесени ромски фамилии. От енергото твърдят, че след поставянето нависоко по стълбовете на интелигентни електромери, кражбите рязко са спаднали. Въпреки това в гражданското сдружение за отпор на монополистите не секват оплакванията, но срещу Енерго-Про основните оплаквания на варненци са за надписани сметки.

Върхът на „ужилването” бе грешна сметка за ток на стойност над 19 млн. лева, което едва не доведе преди време до инфаркт бившия преподавател по математика Иван Илиев.

За месечна сметка от 1500 лв. се жалва варненка, на която сменили електромера, защото не отчитал правилно. Проверили и казали, че отчита с 80% по-малко, освен това нямал и пломба.

Всеки на мое място би отишъл първо да плати, за да не остане без ток, коментира  жената. Тя обаче потърсила сметка от дружеството защо е сменен електромерът и защо са начислени 1500 лв. Уредът бил сменен, защото животът му бил изтекъл.

Когато бил даден за проверка, се установило, че отчита със 71-72% по-малко. Това не попречило на енергото да начисли разликата в сметката на жената.
.
Стар електромер докара присъда на дядо
Ели Крумова

Заради неработещ стар трифазен електромер жител на пловдивско село се сдоби с осъдителна присъда от Районния съд под тепетата. Решението е с дата 27 юли и според магистратите пловдивчанинът не е доказал, че електромерът върти без на практика да се ползва електричество.

„Всички сметки от втория ми електромер в дома ми съм ги плащал навреме. Но през 2009 г. установих, че трифазният ми навърта сметка, без реално да има потребление. Уведомих служители на ЕВН веднага, но въпреки това бях осъден”, се жалва мъжът. Драмата му започнала преди три години, след като трифазният електромер към стопанска постройка в двора на селската му къща се повредил. Тогава ЕВН започнали да му пращат сметки, а собственикът отказвал да ги плаща с мотива, че не е ползвал никакъв ток.

Заключението на съда било, че електромерът просто не превключва между двете тарифи – дневна и нощна. В съдебната зала дядото не успял да докаже, че електромерът бил развален, и в крайна сметка бил осъден да плати 1218 лева за ползвана еленергия и лихвите върху нея.
.
Бедни и богати мамят еднакво във Велико Търново
Иван Първанов

Роми и богати мамят еднакво енергото във Великотърновско, показва практиката с кражбите на тока. Роми от горнооряховския квартал „Калтинец” крадат ток с помощта на стари пружини за легла, разказаха инкасатори обикалящи да отчитат тока из ромското гето. Миналата зима в енергото бил получен сигнал за свръхпотребление на адрес в гетото. Когато отишли там, служителите установили, че потреблението идва от малка схлупена къща в края на района. Влизайки вътре, инкасаторите били шокирани. Върху една от стените била подпряна пружина от легло, цялата нажежена до червено. Две парчета обикновена тел от пружината били мушнати в контакта. Около пружината щастливо играели няколко малко деца. „Косите ни се изправиха. Едно погрешно движение и тези деца щяха да се изпържат“, спомня си един от техниците.

През последните години в районните съдилища на областта сериозно се увеличи броят на съдебните дела срещу крадци на ток. Повечето от присъдите са парични глоби. Невинаги крадците на ток са социално слаби и безработни. Сред тях нерядко има и бизнесмени. Преди две години местен депутат също бе уличен в кражба на ток. След проведеното разследване той беше оневинен, като обяснил, че незаконното прикачване е било извършено без неговото знание от служител във фирмата му.
.
Роми си направиха собствено енерго

ЧЕЗ
Един от най-големите проблеми с кражбите са тези на кабели в проходимите колектори. Такива набези често оставят квартали на тъмно.
ТЕОДОРА ТОДОРОВА

Крадци на ток си направили собствено енерго в столичния квартал „Факултета”. Те  успели да намерят подземния кабел, снабдяващ част от квартала с енергия. След това със съответните съоръжения шест къщи се вързали към него под земята. Наглите крадци не само ползвали тока на аванта, но едновременно с това продавали на съседите си. До разкриването на измамата се стигнало, след като „накачените” на кабела потребители станали толкова много, че в района започнали нонстоп да стават аварии. Това съобщи за „Монитор” Божидар Гатев, директор „Експлоатация и поддържане” в „ЧЕЗ Разпределение”.

Друга честа практика на крадците е да се вързват и към въздушната кабелна мрежа. Обичайно тази услуга се „поръчвала” от цели махали. За целта те си наемали от фирма вишка и плащали на специалист, който да извърши незаконното вързване на мрежата. Според Божидар Гатев не е задължително наетият за кражбата специалист да е служител на енергото. Всеки грамотен електричар е в състояние да присъедини нерегламентирано клиенти, категоричен е той.

Освен клиентите си, ЧЕЗ инспектира непрекъснато и служителите си. Само преди два дни човек на енергото бил хванат да краде ток в собствения си дом. Естествено, вече е уволнен, съобщи още Божидар Гатев.

Освен ток масово се крадат и съоръжения. Най-големият проблем е с кражбата на кабели в проходимите колектори в София. Апетитите на крадците идват от медното им покритие, затова от ЧЕЗ ги сменят с нов вид – с алуминиево покритие.

Според шефа на „Експлоатацията” в ЧЕЗ никой не може да каже дали кражбите се увеличават, или намаляват. Факт е обаче, че се увеличава тяхната разкриваемост. В резултат на това към юни в Западна България са установени кражби на ток за 2,2 млн. лв. при 1,7 млн. лв. за първите шест месеца на 2011 г.
 
 


Сходни връзки

Чип за 200 лв. сваля тока със 70 на сто | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Чип за 200 лв. сваля тока със 70 на сто
Автор: Anonymous да 2012-08-23 @ 15:57 EEST

ще краде народът, ами то енергото не включва в сметките ни само такса за ходене в тоалетната.....................


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди