изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-06-03 @ 22:44 EEST
1 млрд. евро за проучване за нефт и газ в Черно море    
НовиниБългария подписа договор с консорциум "Тотал Е&П България“ Б.В. за търсене и проучване на нефт и газ в континенталния шелф на Черно море - в "Блок 1-21 Хан Аспарух". Държавата получава рекорден 40 млн. евро бонус. Решението за откриване на процедурата за издаване на разрешение за търсене и проучване бе взето от правителството през октомври 2011 г. През юли френската фирма "Тотал" спечели правата. Тя ще работи с ОМВ и "Репсол".

Блок 1-21 е на 14 440 кв. км от Бургас до границата с Румъния. През март Румъния предяви териториални претенции към страната ни за морската граница.
Добрев припомни, че там (само на 15 км от зоната) са открити залежи от газ между 40 и 80 милиарда куб. метра. Очакванията са потенциалът на българския блок да е не по-малък. Тези количества биха задоволили българските потребности за газ за 20-30 години, съобщи БНТ.
Започват проучвания за газ край българското крайбрежие

Договорът е между Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и „Тотал Е&П България“ и бе подписан от ресорния министър Делян Добрев и Патрик Плуен, представител на фирмата, в Гранитна зала на Министерския съвет.

Инвестициите за пет години ще бъдат над един милиард евро.
До 10 работни дни в държавния бюджет, като част от концесионните плащания, ще влезе бонус от 40 милиона евро.
ой не е обвързан с приспадане в бъдеще от други плащания и е еднократен, поясни министър Добрев. При конкурсната процедура минималната заложена сума като бонус е била 1 млн. евро, а "Тотал" са предложили 40 млн. евро.

Всички проучвателни работи в блока са за сметка и риск на фирмата. Ще се направят два дълбоки сондажа на 5000 и 6000 метра.
Ако в блока бъдат открити залежи, компанията получава и право на добив.

"Правим огромна крачка за истинската енергийна диверсификация на България. През следващите години ще можем да получаваме по-евтини горива, коментира и премиерът Бойко Борисов, който присъства на подписването, предадоха БТА и "Фокус".
"Инвестицията е около 1 милиард евро и е много специфична – дълбоки сондажи в морето. Затова подобен консорциум от най-големите фирми във Франция, Австрия, Испания в тази сфера могат да го направят, а не всяка една поотделно", изтъкна той.

Борисов напомни, че тази седмица са подписани договорите с компанията „Уестингхаус” за предпроектно проучване на седми блок на АЕЦ „Козлодуй” и протоколи с „Газпром”, един от които е за отстъпката в цената на природния газ от Русия.

Той поясни, че когато се стигне до концесионен договор след пет години плащанията са между 2 и 30 процента от стойността на добитото количество, като процентът се определя на базата на това колко продуктивни са сондажите. Добрев е убеден, че в случая плащанията ще бъдат 30 процента. Резултати от проучванията на консорциума се очакват най-рано след втората година.

Представителят на фирмата Патрик Плуен каза, че ще се погрижат за опазването на околната среда.
Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще преизпълни три пъти плана за приходите от концесии през тази година, каза по-късно пред журналисти министър Добрев.
Министерството на финансите искаше от нас 63 млн. лв. за тази година от концесии, ние вече имаме 100 млн. лв., а с подписването днес на договора за проучване на нефт и газ ще достигнем до 180 млн. лева, обясни той.

По думите му има предложение до края на годината с част от парите от концесии, примерно 20-30 процента, да се създаде Фонд за подпомагане на културното наследство.
Тези пари в голямата си част ще са за археологически разкопки, смята Добрев.

Есперт: Вероятността за нефт и газ в Черно море е голяма
Подписването на договора за търсене и проучване на нефт и газ в "Блок 1-21 Хан Аспарух" в Черно море е изключително добра новина. След проучванията в блок "Галата" преди над 20 години това е следващият блок с такъв голям потенциал, с такива големи очаквания и то не без основание. Това заяви енергийният експерт Христо Казанджиев пред БНР. Той припомни, че търсенето в този блок датира от близо 10 години. Има сериозни индикации за големи запаси. Вероятността за откритие на находище на нефт и газ е много голяма, смята той.

По думите му, цялостният процес на търсене и проучване е между 5 и 9 години. Казанджиев подчерта, че един дълбоководен сондаж при тези условия в Черно море ще бъде от порядъка на около 100 млн. долара. Това е един дългосрочен проект, едно стратегическо решение за България, едно, бих казал, много държавническо решение с далечен хоризонт за развитие, каза той.  http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

1 млрд. евро за проучване за нефт и газ в Черно море | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди