изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:47 EEST
Турците към Европейския съюз: „Не, благодарим!“    
По светаИмаше време, когато присъединяването към Европейския съюз беше най-важната цел на Турция. Сега обаче жителите й не искат и да чуят за ЕС. Подкрепата за присъединяването към ЕС падна до рекордно ниско ниво от 17% спрямо 34% миналата година, сочи изследване, публикувано във вторник от Турско-европейската фондация за образование и научни изследвания (Tavak). Освен това близо 80% от запитаните 1110 души в осем турски града през юни са отговорили, че не вярват Турция да се присъедини към 27-членния ЕС.

Това се дължи най-вече на силния икономически ръст на Турция в сравнение с ЕС, който ту излиза, ту отново изпада в рецесия на фона на финансовата си криза през последните три години, заяви Фарук Шен, председател на Tavak. Негативното отношение към присъединяването към ЕС се дължи и на неколкократните високомерни коментари на европейски лидери срещу присъединяването на Турция към ЕС и усещането, че съюзът е антиислямски, заяви той в интервю в сряда. „Отсега нататък ЕС ще трябва да се хареса на Турция и да превръща думите си в дела,“ заяви Шен. „Нека дадем следния пример – един мъж няма да си помисли да замени обичаната от него жена с друга, но ако жена му се отдръпне от него, тогава съпругът ще потърси друга жена,“ допълни той.
Ако оставим настрана аналогията с проваления брак, Турция наистина задълбочава търговските си отношения с Близкия изток и Северна Африка през последните пет години. Въпреки че ЕС все още е най-големият износен пазар на Турция, делът му от турския износ силно намалява. Докато турските продажби зад граница растат с добри темпове, като достигнаха рекордните $135 млрд. през 2011 г., делът на ЕС се сви от 56% през 2007 г. до 46% през 2011 г., съгласно турската държавна статистическа агенция. През юни турските бизнесмени намалиха продажбите си за ЕС до 39%, като същевременно увеличиха износа си за Близкия изток и Северна Африка до 36% спрямо 28% през 2011 г.
Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган направи членството в ЕС приоритет, след като партията му дойде на власт през 2002 г. и изкопчи преговори за присъединяване към съюза през 2005 г. По това време подкрепата за присъединяване на страната в ЕС достигна до 78%, заяви Шен, позовавайки се на друго изследване. Но тласъкът в преговорите за членство отслабна, когато Ердоган стана по-самоуверен благодарение на средния икономически ръст на страната от 5,5% през последното десетилетие, когато засили турското влияние в Близкия изток след конфликта с Израел и използва реформите на ЕС, за да освободи политиката от желязната хватка на военните. Всъщност от 35-те глави, по които трябва да се постигне споразумение, за да приключи успешно присъединяването на Турция, само 13 глави са отворени до този момент. А през последните две години нямаше никакъв прогрес, според  сайта на ЕС за разширяването. Министерството на европейските въпроси на Турция не беше намерено за коментар. Но въпреки угасващия ентусиазъм на Турция по отношение присъединяването към ЕС, както и липсата на напредък в преговорите и намаляващата важност на ЕС като износен пазар, търговските и инвестиционни отношения между ЕС и Турция ще останат силни, смята Робърт О’Дейли, главен анализатор в Отдела за икономически анализи в Лондон. „Положението се промени от началото на преговорите досега. Макар че желанието на Турция да се присъедини към ЕС е изключително слабо, това не е изненадващо на фона на проблемите в Европа и нарасналата самоувереност на Турция както в икономическо, така и в политическо отношение“, заяви О’Дейли в сряда. Но след години на работа в посока присъединяване, ЕС и Турция надали ще сложат край на преговорите въпреки ниската обществена подкрепа, смята О’Дейли. „Не мисля, че това е краят на пътя… преговорите официално ще останат отворени и от време на време ще имаме силни контакти, но не очаквам да постигнем истински напредък.“

По в. „Уолстрийт джърнъл“

Автор: klassa.bg

 


Сходни връзки

Турците към Европейския съюз: „Не, благодарим!“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди