изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:30 EEST
ДУО БЕЙКОВ-ПЕТРОВА ПРЕДСТАВЯ МУЗИКА НА ДИМИТЪР НЕНОВ    
КултураВ концертната програма на 17-тото издание на „Надежди, таланти, майстори” е предвидена да се представи програмата „Димитър Ненов–Киносюита”, посветена на 110-годишнината от рождението на композитора. Утре от 18 часа в огледална зала „Нели Божкова” пианистката Божена Петрова и басът Пламен Бейков ще изпълнят произведения от Димитър Ненов.

Ще бъдат представени 11 негови песни и пиесите за соло-пиано „Медитация” и „Киносюита”, които ще бъдат съпроводени с прожекция на черно-бял филм – кино-колаж от фотографии, анимации и кино-кадри, свързани с живота му. Пламен Бейков и Божена Петрова са солисти на Държавната опера в Русе и гостуват повторно на фестивала.

През т. г. се навършват 110 години от рождението на композитора Димитър Ненов /1902-1953/. Животът на Димитър Ненов – композитор, архитект, пианист, педагог и изкуствовед – една  изключително богата и духовна личност, е предопределен от драматичните световни събития – двете световни войни и установяването на комунистическата власт в България. Това дава уникални отражения и в творчеството на му, и в нелеката му житейска съдба.

Прожекцията на черно-белия киноколаж, съставен от архивни кино-кадри, от фотографии и от анимации с ръкописи и чертежи на композитора  заедно с музиката на неговите клавирни пиеси, ще ангажира напълно сетивата на публиката. Всичко това ще допринесе тя да усети атмосферата на първата половина на 20-ти век в България и Германия – атмосфера, изключително допринесла за изграждането на творческата личност на Димитър Ненов и за оформянето на стила на музикалното, а и на архитектурното му творчество. Годишнината на композитора вероятно ще бъде отбелязана с изпълнение на негови произведения в цялата страна, но песните и соловите клавирни пиеси изразяват най-интимните и най-чувствителните докосвания до душата на твореца. Своите песни Димитър Ненов е композирал предимно за женски гласове – сопран и мецосопран. В настоящия концерт басът Пламен Бейков ще представи тези от песните, в които лиричният герой е певец от категорията на мъжките гласове. Текстовете на песните са стихове на класиците на българската поезия – Яворов, Багряна, Кирил Христов, Лилиев, Разцветников, Русалиев, Петканова и стихотворение на Шарл Бодлер на френски език.

Събирането на фотографии, копия на ръкописи на Ненов и архивни черно-бели кино-кадри представлява своеобразно културологично изследване на действителността, създала феномена на българския композитор, пианист и архитект. За успеха на това начинание допринесоха със своите архиви музей „Димитър Ненов” в Разград и Научният архив при БАН. Прожектирането на черно-бели кино-кадри от  действителността от първата половина на 20 век, съчетани с колажи от фотографии на архитектурни елементи, ръкописи на композитора и други експресивни черно-бели кадри, се съдържа символът на преградата, поставена между композитора и времето на последното десетилетие от краткия му живот. Това ще се случи при изпълнението от пианистката Божена Петрова на клавирните произведения „Медитация” и „Кино-сюита”. Втората пиеса е създадена през 20-те години на 20 век, по времето когато Димитър Ненов следва в Дрезден архитектура. Същевременно взема частни уроци по пиано и композиция. За да подпомогне финансово музикалното си обучение, той свири свои импровизации в прожекции на нямото кино. След близо девет десетилетия музиката на „Кино-сюита”  ще бъде отново поставена в ситуация да илюстрира кино-кадри. Автор на кино-колажа е ученикът от НГДЕК „Константин Кирил Философ” Георги Бейков. НДТ

 


Сходни връзки

ДУО БЕЙКОВ-ПЕТРОВА ПРЕДСТАВЯ МУЗИКА НА ДИМИТЪР НЕНОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди