изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:38 EEST
МНОГО МУЗИКА, НАСТРОЕНИЕ И РИБА НА ФЕСТА В КАВАРНА    
ЛюбопитноСнощи с концерт на "Сигнал" приключи деветото издание ни Миден и рибен фест в Каварна. И тази година фестът бе съпроводен с много музика, настроение и риба на корем. За поредна година каварненският градоначалник Цонко Цонев в първия ден на феста се впусна в надпревара край котлона, като тази година конкуренция му бяха негови колеги - кметовете на балканските общини Дряново и Елена. Тази година Цонев бори конкуренцията с паниран див черноморски лаврак, уловен от каварненските рибари.

“Такава голяма риба не е излизала – 7 кг, от 10 години” - сподели Цонев. Той панира филеритания лаврак, след което го пържи и поля със специален бял сос, приготвен от шампанско, сметана и масло. За поредна година конкуренция му бе кметът на Дряново Иван Николов, който сподели, че се явява този път с подобрена рецепта за пържен шаран. Тайната била в маринатата, в която предварително се киснат парчетата шаран преди да се опържат, заяви Николов, като на въпрос ще победи ли тази година, той бе кратък:”Надявам се на всички да се хареса. Всички участваме, накрая Цонко печели”. Около третия котлон се подвизаваше кметът на Елена – Дилян Млъзев, който приготви рибена чорба, от дребна речна риба – мренки и кефалчета, уловени в Руховска река. “ Рецептата е 100-годишна от с. Марен. В чорбата се слагат лук, моркови, доматено пюре, черен пипер, дивисил, магданоз. Рибената чорба трябва да е мазна и гореща, затова към нея върви и еленски бут” - пошегува се Млъзев. Кметският майсторлък оценява жури с председател Никола Анастасов. Той и колегите му д-р Здравко Иванов и съпругата му Кристияна бяха изключително затруднени при избор на победител и затова отсъдиха – присъдиха три специални първи награди на тримата градоначалници, които раздадоха от рибата, приготвена от тях на жителите и гостите на Каварна. Допълнителна радост за всички, да опитат от морските дарове и да хапнат риба на корем, бе и жестът на рибарите от сдружение “Черноморнски изгрев”, които донесоха, опържиха и раздадоха общо 100 кг прясно уловена риба от тях – чига, сафрид, барбуни, калкан, платерина и много други видове.Специални гости в първия ден на феста бяха депутатът от ГЕРБ Румен Иванов и областният управител Желязко Желязков.

НДТ

 


Сходни връзки

МНОГО МУЗИКА, НАСТРОЕНИЕ И РИБА НА ФЕСТА В КАВАРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди