изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:02 EEST
Сорос към Германия: Или водете еврозоната, или я напуснете    
Европейски съюзИнвеститорът Джордж Сорос отправи призив към властите в Германия да заемат ясна позиция за кризата в еврозоната като решат да я изведат от рецесията, или като страната се върне към марката.

В интервю за "Файненшъл таймс", публикувано в неделя, той казва, че Берлин трябва да помогне за увеличаване на икономическия растеж, създаване на единна фискална власт и общо гарантиране на дълговите облигации в еврозоната. Алтернативата е Германия да напусне съюза на единната валута в името на спасяването на бъдещето на Европа.

"Да води или да си тръгне: това е легитимното решение, което Германия трябва да вземе. Или заложете съдбата си заедно с останалите в Европа, поемете риска да потънете, или да плувате заедно, или напуснете еврото, защото ако напуснете, проблемите на еврозоната ще намалеят", допълва Сорос, цитиран от "Дневник".

Милиардерът, който повече от две години усилено коментира кризата в Европа и предлага решителни действия от силните икономики в нея, казва още, че "всичко зависи от отношението и нагласата на Германия."

"Ако настояват за политика на съкращенията, на подсилване на сегашната дефлационна позиция и не отстъпят от това, то тогава в дългосрочен план за тях наистина ще е по-добре да напуснат.

Сорос приветства най-новата инициатива на Европейската централна банка от началото на септември за изкупуване на държавен дълг на закъсалите в еврозоната, но я оценява като "временна мярка, а не решение".

Според него за известно време това ще намали натиска върху дълговете на тези държави и ще улесни взимането от тях на нови кредити, но няма да прекрати спускането по спирала на дефлацията. Той предупреждава, че натискът големи икономики като Италия и Испания да продължат да съкращават бюджетни разходи в крайна сметка ще създаде напрежение в еврозоната между длъжници и кредитори, ще превърне в постоянно това разделение на Европа на двете скорости и може да разруши валутния съюз, общия пазар и Европейския съюз.

Сорос, който ще изложи възгледите си в реч в Берлин в понеделник вечерта, изтъква, че предпочита Германия да остане с еврото, но да промени отношението към партньорите си.

"Политически това би бил ужасен удар. Всички защитници на Европа, които познавам, са шокирани от идеята, че Германия трябва да напусне еврото. Много по-желателно е Германия да премине през промяна на чувствата си. След като видят каква би била цената, може би ще поискат да останат", посочи Сорос.

Инвеститорът предлага създаване на пълноценна Европейска фискална институция (нещо като Европейски валутен фонд), който да поеме рисковете по плащанията на всички правителствени облигации, изкупувани от ЕЦБ. Този ЕФБ ще поеме контрола над сегашните европейски антикризисни фондове и ще ги слее във "фонд за намаляване на дълговете" като изкупува всички дългове облигации, които са над 60% от БВП на съответната държава.

След това този фонд би трябвало да издава облигации за намаляване на дълга, гарантирани от всички в еврозоната и смятани от ЕЦБ за ценни книжа от най-високо качество, за да бъдат атрактивни и за инвеститори. "В ЕЦБ има депозити за около 700 млрд. евро с нулева доходност. Вместо да се държат тези пари заключени там, по-добре е банките да ги вложат в нещо, което ще им носи нещо повече от 0%", коментира Сорос.

Освен това би трябвало за известен период еврозоната да се стреми към номинален растеж от поне 5% и инфлация, доста по-висока от тази, която централната банка на Германия е готова да допусне. Без икономически ръст длъжниците ще останат блокирани в дефлационен капан и в един момент ще бъдат принудени да фалират, допълва Сорос. Той заявява, че очаква в Германия да бъде остро критикуван, включително защото има репутацията на борсов спекулант. "Но аз се пенсионирах и понеже съм загрижен вече за съдбата на ЕС, мисля, че на моята възраст вече мога да си позволя да говоря", казва още той. http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Сорос към Германия: Или водете еврозоната, или я напуснете | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди