изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:17 EEST
НАД 70 ДЕЦА УЧАСТВАХА В "ПАТИЛАНЦИ"    
Култура

В края на август с „Ден на таланта”  приключи лятна академия „Патиланци” към Центъра за работа с деца в Генерал Тошево за лято 2012 г. През тази година желаещите да се включат бяха много повече от предходната година. Заявление до директора подадоха 75 деца на възраст от 6 до 12 години, които взеха участие в дейностите организирани от Академията. Всеки ден около 40 деца посещаваха заниманията.



Патиланците събираха билки на Еньовден, сплетоха  житна брада на Петровден, запознаха с летните празници и обичаи, опознаха флората и фауната на Добруджа и  лечебните свойства на билките и играха на воля не само в двора на Центъра за работа с деца, но и в градския парк и на новата спортна площадка  в него. Ръководителите организираха много  походи и състезания, като „Ориентиране сред природата”, по време на което децата се учиха да откриват обекти с карта и компас, и „Бързи, смели, сръчни”, Изложба „Моят домашен любимец”, конкурс „Малкият готвач”.  Незабравим и вълнуващ за всички остана детският празник „Един ден в музея”, в който децата разгледаха експозициите и нарисуваха с тебешир експоната, който им е направил най-силно впечатление.  Организиран бе и празник посветен на словото, на приказките и стиховете за деца  „Съкровищница  от слова” и  разбира се дългоочакваният „Ден  на таланта”. На него децата демонстрираха пред своите родители, близки и гости артистичните си умения като рецитираха, пяха, танцуваха, но най-важното – безкрайно много се забавляваха. Във всички организирани състезания, викторини, празници и изложби разбира се имаше победители и победени,  но като цяло всяко едно дете се прибираше у дома доволно и щастливо, удовлетворено от свършеното, стиснало в ръка подарък, осигурен от общината. 

В програмата на летните занимания бе предвиден и футболен мач на малки вратички. Момчетата се разделиха на два отбора, а момичетата ги подкрепиха  с мажоретна програма. Патиланци неуморно се състезаваха, веселиха и трудиха. Сръчните детски ръце  изработиха безброй апликации, рамки за снимки, прекрасни картини и невероятни гердани от собственоръчно приготвено солено тесто. Разходиха се с влак до село Кардам, където посетиха ОУ „Христо Ботев” и НЧ „Пробуда” и се запознаха с историята на най–голямото в общината село. С любопитство и нетърпение отидоха на конната база, където яздиха кон и се пренесоха в атмосферата на XIX век. Несъмнено най-много емоции донесе дългоочакваното от всички „Плувно лято 2012”. В продължение на 9 дни момчетата и момчетата, кокетно пременени  с бански костюми, плажни хавлии, слънчеви очила и морски атрибути, се отдадоха на различни и вълнуващи водни забавления. Ежедневно и организирано, под неуморните грижи на г-жа Дочева, г-жа Стефанова, г-н Салиев и леля Диди, те отмаряха по три часа на плувен комплекс „Басейна” абсолютно безплатно. За тяхното „синьо лято” се бе погрижила общинската администрация. През август на лятната академия гостува делегацията от Болградски район, която патиланци посрещнаха по стар български обичай с хляб и сол и поздравиха с литературно- музикална програма.

 "Всички сме безкрайно горди от факта, че кметът и неговия екип проявяват огромна загриженост за  децата ни и се стараят тяхната  почивка да е пълноценна и най-важното – да се забавляват", споделят от ЦРД. И допълват, че за децата участието  в Лятна академия 2012 бе напълно безплатно - община Генерал Тошево пое целия финансов ангажимент по организацията и провеждането на всички предвидени мероприятия. НДТ

 


Сходни връзки

НАД 70 ДЕЦА УЧАСТВАХА В "ПАТИЛАНЦИ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди