изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:34 EEST
Проф. Овчаров представи артефакт от времето на Троянската война    
История

Уникална монументална каменна скулптура на лъвска глава от времената на Троянската война е открита край храма на Великата богиня майка в пещерата "Утробата" в Източните Родопи, съобщи археологът проф. Николай Овчаров. Заслугата за откриването й е на германски орнитолози, които наблюдавали птиците в района и случайно попаднали на скулптурата и я предали на експертите.



Изследванията на скалния къс показват, че той е от времето на къснобронзовата и ранножелязната епоха - II-I хилядолетие преди Христа.

"Това са времената на Троянската война. В нашите търсения тръгнахме от Омировата "Илиада", където лъвът е бил сакрално животно, свързано с царската власт", посочи той.

Проф. Овчаров отбеляза, че и траките са виждали лъва като символ на царската власт и припомни тракийски култ за плодородие, извършван в пещери от този тип - в началото на годината царят се е изкачвал на върха на пещерата и извършвал жертвоприношение пред животното.

За да имат пълна картина за произхода на находката, предстои археолозите да обходят мястото, където е открита скулптурата.

Лъвската глава ще бъде изложена в Регионалния исторически музей в Кърджали.

http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Проф. Овчаров представи артефакт от времето на Троянската война | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди