изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:04 EEST
Обвиняем за радикален ислям: Държавата /България/ ще стане халифат    
Ред и сигурностПазарджишкият окръжен съд даде ход на делото срещу 13 души, обвинени в проповядването на салафитското направление на исляма и налагането на шериатска държава. Стотици хора в мюсюлмански дрехи дойдоха пред сградата на съда, имаше и много полицаи. Подсъдимите не се признаха за виновни.

На днешното заседание са призовани само подсъдимите, повечето от които са имами от областите Пазарджик, Смолян и Благоевград, съобщи БНР. Сред тях са  районният мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих и ходжата на Сърница Саид Мутлу, който е сочен за ръководител на българския клон на нелегалната радикална организаиця "Ал Уакф ал ислями", финансирана от Саудитска Арабия. Сред 13-те обвиняеми има и една жена на име Горелска, която е учител в Благоевградско.

Повдигнатите обвинения са за налагането на антидемократична идеология и отричането на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма. Другите обвинения са за ръководенето и членуването в радикалната организация, която налага ново тълкуване на исляма.

Според проповядваното учение всяко дете се ражда мюсюлманин и единственият справедлив строй е мюсюлманският.
Организацията у нас бе разбита през 2010 г. Тогава бяха извършени претърсвания и бяха иззети компютърни конфигурации. Материалите от досъдебното разследване са събрани в 31 тома. Всички обвиняеми са с наложена мярка "подписка".

Около 300 души, облечени в типични мюсюлмански дрехи, дойдоха пред сградата на съда в Пазарджик преди началото на заседанието. В района около Окръжния съд имаше и засилено полицейско присъствие.

Прокурорът Недялка Попова прочете обвинителния акт, който съдържа осем глави. Очаква се в хода на съдебното дело да бъдат изслушани 30 свидетели, като четирима от тях са защитени, и десет вещи лица. Материалите от досъдебното производство са събрани в 31 тома.
Магистратите отхвърлиха иска на защитата на четиримата обвиняеми от Благоевград делото да се гледа по съкратената процедура.

Хари Харалампиев, адвокат на шестима от подсъдимите, коментира, че високият обществен интерес към делото би могъл да окаже известно влияние върху изхода, предаде БТА. По думите му обвиненията са пресилени и процесът ще се реши от експертите. Факт е, че моите довереници са подсъдими, но до доказване на противното, те са невинни, каза още той.

След като бяха прочетени обвиненията срещу всеки един от 13-те подсъдими, те заявиха пред магистратите, че разбират в какво са обвинени, не се признават за виновни и не желаят да дават обяснение на този етап, предаде "Фокус".

Председателят на съдебния състав Ивета Парапулова обясни, че утре, 19 септември, няма да има съдебно заседание, тъй като е изчерпано предвиденото по график за първите два дни. Следващото съдебно заседание по делото е на 26 септември.  http://dnes.dir.bg


 


Сходни връзки

Обвиняем за радикален ислям: Държавата /България/ ще стане халифат | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди