изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:19 EEST
Премиерът: Ще платим оборудването за „Белене”, но поръчаното    
НовиниЩе си платим това оборудване за АЕЦ „Белене”, което сме поръчали, не цялото, заяви в Русе премиерът Бойко Борисов по повод днешните коментари от Русия за централата. Русия има всички шансове да спечели иска срещу България за отказа за изграждане на ядрената централа “Белене”, като не изключва вероятен фалит на НЕК и придобиване на активите й, писа по-рано днес РИА Новости.




"Русия е една прекрасна страна, която винаги ще бъде приятел на България. Ние сме много задължени в нашето историческо минало. Спорът не е между нашите две страни, а между две частни компании", обясни Борисов за компенсациите от един милиард евро, които "Атомстройекспорт" - дъщерната компания на "Росатом", иска заради отказа на България от изграждането на АЕЦ "Белене".

По думите му това, че "частна компания си позволява да прави едно или друго" по никакъв начин не значи Русия и България.

"Ние ясно и точно сме казали на "Росатом", че проектът АЕЦ "Белене" е добър проект, но ако има инвеститор. На срещата ми с Путин, която е протоколирана, казах същото: "Без чуждестранен инвеститор, който да даде парите, ние няма да строим АЕЦ "Белене".
Ще си платим това оборудване, за което сме се договорили, не цялото, а само това, което сме поръчали. Те не искат да чакат, искат да ни съдят. Ние завеждаме насрещен иск и аз ще имам доста срещи и ще информирам и колегите от Европейската комисия", каза Борисов, цитиран от БТА.

Той допълни, че "да, ОЛАФ не се занимава с проекти, които нямат европейско финансиране, но се интересува и наглежда, когато се правят обществени поръчки по непрозрачен или направо, както в случая с този търг бих го нарекъл, престъпен начин. И рано или късно това прокуратурата ще го докаже".

По думите на Борисов частната руска компания може да предявява "каквито си иска искове към нас в нарушение на това, което сме се договорили, а договорката ни е да си платим това, което сме поръчали и след това да търсим вариант да правим седми реактор в АЕЦ "Козлодуй".
"И те преди няколко дни казаха, че може, а сега пък нямали да дадат документацията на "Уестингхаус" за проучване за строителството на седми блок в АЕЦ "Козлодуй". В същото време искат един милиард. Това наше оборудване ли е и от тях ли ще зависи дали ще го дадат, или не, като го платиме. Така че те самите са объркани в тези си решения", коментира Борисов.

Той помоли Русия и България да не се представят като спорещи страни. "Ние имаме частни компании, които спорят, а някой да иска активите на НЕК е несериозно", заяви премиерът и допълни, че Станишев, Овчаров и Доган "направиха от НЕК една банкрутирала компания".

Още през следващата седмица ГЕРБ, Синята коалиция и всички депутати, които искат истината за АЕЦ "Белене", ще внесат предложение за създаване на парламентарна комисия, която да установи всички факти около договорите и строежа на атомната централа. Това обяви пред журналисти Диан Червенкондев - заместник-председател на комисията по енергетика в Народното събрание.
Най-вероятно от "кутията "Белене" ще излязат неща, които миришат на газ, на неподписани договори", коментира Червенкондев.
http://dnes.dir.bg


 


Сходни връзки

Премиерът: Ще платим оборудването за „Белене”, но поръчаното | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди