изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 07:11 EEST
Пътуваме с автомобилни композиции на автопилот    
Любопитно Преди време Volvo и други партньори обединиха усилия в общия европейски проект  SARTRE (Safe Road Trains for the Environment). Благодарение на него много скоро ще можем да четем сутрешната преса или да отмятаме някоя задача, докато пътуваме с автомобила си към офиса, без да се налага да следим трафика и да въртим волана. Припомняме, че идеята на проекта се изразява в това автомобилите от целия поток да бъдат ескортирани под конвой от професионален шофьор в товарен автомобил. До четири коли ще могат да се движат автономно със скорост до 90 км/ч, включени в тази своеобразна композиция.


Компаниите, които стоят зад проекта, смятат, че така ще се икономисва гориво и ще се подобри пътната безопасност. По-дългосрочните планове на SARTRE предвиждат създаването на транспортна система за резервация и присъединяване към съществуващи „пътни композиции“. 
 
Тестовият „влак“ SARTRE включва управляван от професионален шофьор товарен автомобил, следван от още един, и три леки коли Volvo (S60, V60 и XC60), движещи се автономно. Това е постигнато с помощта на камери, радари и лазерна технология, всичките използвани в серийните системи за безопасност в автомобилите от шведската марка - адаптивен круизконтрол, City Safety, Lane Keeping Aid, информационна система за мъртва точка и паркасистент пилот. Добавен е и прототип на интерфейс Human-Machine, който включва тъчскрийн, откъдето можем да се включваме или да напускаме пътната композиция. Освен това се тества и концепция за устройство за комуникация между автомобилите и софтуер, разработен от един от партньорите, Ricardo. 
 
Проектът SARTRE вече е стартиран, остава да се направят и редица допълнителни проучвания, които ще идентифицират какви промени ще са необходими всичко това да стане реалност.
 
Според компаниите, включили се в него, огромното му предимство е, че не са наложителни никакви промени в инфраструктурата на градовете и магистралите. 
 
Агенция Speed-Press
http://www.cars.bg
 


Сходни връзки

Пътуваме с автомобилни композиции на автопилот | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди