изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:43 EEST
СВЪРШВАТ СЕМЕНАТА НА ДОБРУДЖАНСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ    
ЗемеделиеПочти приключваме с продажбата на семена за есенната кампания, каза директорът на Добруджанския земеделски институт – Генерал Тошево, Иван Киряков. Той обясни, че научната структура вече е реализирала над 1200 тона семена пшеница, остават около 400 тона, които не са фактурирани и разпределени, макар да са предварително заявени.

До края на тази седмица ще бъдат изпратени официални писма до заявителите, които не са взели семената си, като е желателно до 4-5 дни да ги вземат, обясни Киряков. Той обясни, че много зърнопроизводители предпочитат да се презастраховат и заявяват по-големи количества семена от тези, които са им нужни.

Цената на тон семена тази година е била 950 лева,без ДДС. Институтът предложи на фермерите 15 сорта пшеница и тритикале. За първи път земеделските стопани могат да закупят семена от сортовете Драгана и Лазарка, а за втора година се предлагат базови семена от сорта Мерилин. Около 1060 тона са произведени семената от сорта Енола, но заявките са били за над 2 500 тона, каза Иван Киряков.

Той припомни, че оптималните срокове за започване на сеитбата на пшеницата са края на септември – началото на октомври. Опасенията са от липсата на влага. Според него, ако не завали до седмица-две, ще има проблеми с есенниците. НДТ

 


Сходни връзки

СВЪРШВАТ СЕМЕНАТА НА ДОБРУДЖАНСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди